Πρόκειται για τον Ροδόκηπο, ένα ημιορεινό οικισμό του νομού Χαλκιδικής, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1922 από Μικρασιάτες του Γκιούλμπαξε Ερυθραίας της Μικράς Ασίας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο οικισμός του δήμου Νέας Προποντίδας είχε 61 κατοίκους η Η θέση του είναι περίπου 3χλμ βόρεια των Νέων Σιλάτων, 3,5χλμ ανατολικά της Νέας γωνιάς και 3χλμ νοτιοδυτικά των Πετραλώνων.

Στον Ροδόκηπο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι περισσότεροι εκ των οποίων προήλθαν απο τον Γκιούλμπαξε (Gulbahce) της χερσονήσου της Ερυθραίας της Μικράς Ασίας απέναντι απο τη Σμύρνη. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ) το 1928 στον Ροδόκηπο εγκαταστάθηκαν 27 οικογένειες προσφύγων συνολικού πληθυσμού 96 κατοίκων. Ο πληθυσμός του οικισμού ήταν καθαρά προσφυγικός.

Το όνομα του οικισμού πριν την εγκατάσταση των μικρασιατών προσφύγων ήταν Σενελί ή Σέλελη. Αμέσως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων η ονομασία του οικισμού αλλάζει, το 1928, σε Ροδόκηπος απο την μετάφραση του Γκιούλμπαξε (Gulbahce)gul = ρόδο, bahce = κήπος.

Γνωστή οικογένεια του οικισμού για να τιμήσει τους προγόνους της δημιούργησε το πάρκο των Μικρασιατών που φιλοξενεί αδριάντες και τα ονόματα ηρώων πολέμου. Αποτελεί ένα μικρό αλσύλλιο που σου δείχνει πως ακόμη και μια τόσο μικρή περιοχή δεν αποκλείεται να έχει τους ήρωές της.

με πληροφορίες από wikipedia