«Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ίδια και δεν έχει αλλάξει. Συμφωνούμε -και το λέω και σήμερα από εδώ- να γίνουν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, -υπογραμμίζω μη κερδοσκοπικά-, με αναθεώρηση του άρθρου 16, όπως είναι η θέση του προγράμματός μας. Αυτό έλεγε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό λέει το πρόγραμμά μας τα τελευταία χρόνια, αυτό λέω κι εγώ. Αυτή είναι η θέση μας», υπογράμμισε, εμφατικά, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ ΣΚΑΙ.

Αντέκρουσε έτσι την έντονη κριτική που δέχεται ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την απόφαση να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι τα μεγαλύτερα, παγκοσμίως, μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, η Οξφόρδη, δεν είναι ιδιωτικά, αλλά αντιθέτως είναι μη κρατικά μη κερδοσκοπικά, γιατί επανεπενδύουν τους τεράστιους πόρους τους. «Τι κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία; Ένα fund κι ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα συνεργαστούν -λένε- για να κάνουν, δήθεν, ένα μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα. Μα, ποιον κοροϊδεύουν;» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας την πρόβλεψη του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για κερδοσκοπικό μητρικό εταιρικό σχήμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης έφερε ως παράδειγμα το Anatolia, το Deree και το Alba, λέγοντας ότι είναι πολύ καλοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί, ωστόσο υποστήριξε ότι νόμος του κ. Πιερρακάκη τους λέει: «αν θέλετε να μπείτε στο παιχνίδι των πανεπιστημίων, βρείτε ένα ξένο σύστημα για να μπείτε μέσα».

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει διευθέτηση συμφερόντων. Εκμεταλλεύονται, επιπλέον, ότι πρέπει επιτέλους να γίνει. Συμφωνούμε. Να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα. Δηλαδή, να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 και να επιτρέπονται -όχι να απαγορεύονται. Εμείς είμαστε σοσιαλδημοκράτες, συνδιαμορφωτές. Δηλαδή, να συνδιαμορφώσουμε την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπονται τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε προβληματισμό για τη συνταγματική ορθότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, λέγοντας:«Αυτή τη στιγμή γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι. Δεν περίμενα αυτήν τη ρύθμιση, που είναι εξόφθαλμα διευθέτηση συμφερόντων. Περίμενα κάτι πιο στέρεο και αντικειμενικό. Εγώ είμαι υπουργός για να το αλλάξω; Εγώ βρήκα αυτά τα συμφέροντα να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα; Εγώ τους είπα πριν από ένα χρόνο να πάνε να πάρουν οικόπεδα και ΙΕΚ για να είναι έτοιμοι; Είμαστε σε άλλη χώρα;».

Απέρριψε την κριτική πως το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του ενισχύει τον λαϊκισμό. «Δεν συμμετέχω σε αυτόν τον λαϊκισμό. Λέω ξεκάθαρα: όχι στην ακινησία, ναι στην αναθεώρηση, αλλά να γίνει με τέτοιο τρόπο που το δημόσιο πανεπιστήμιο να είναι προτεραιότητα. Στην Κύπρο, το 46% των φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν. Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όπως επιχειρηματολογεί ο υπουργός. Και κάτι τελευταίο: στην Ευρώπη το 85% των φοιτητών σπουδάζουν σε δημόσια πανεπιστήμια. Το υπόλοιπο 10% σε μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά. Τα ιδιωτικά είναι ελάχιστα και παντελώς άγνωστα», τόνισε και συνέχισε: «Να το λέμε λοιπόν αυτό, για να ξέρουμε που πάει την παιδεία η Νέα Δημοκρατία. Την πάει εκεί που έχει πάει και την υγεία: στην απαξίωση, στις ανισότητες, κι εμείς επειδή έχουμε μια άλλη ιδεολογία δεν μπορούμε να περπατήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

πηγή news247