Μια πρωτοβουλία ζωής επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής με την δημιουργία της ”Τράπεζας Αίματος”, με εθελοντικές αιμοδοσίες για να χρησιμοποιηθεί μετά σε συνανθρώπους μας που το έχουν άμεση ανάγκη.

«Πέντε λεπτά από την ζωή μας μπορούν να σώσουν τις ζωές συνανθρώπων μας. Εμείς βρισκόμαστε εδώ σε κάθε αιμοδοσία, σε κάθε ανάγκη που θα παραστεί και κάθε φορά καλούμε όλους τους συγχωριανούς μας, καθώς και τους κατοίκους των διπλανών χωριών να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, βοηθώντας έτσι με τον τρόπο τους στην ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου μας», σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στανού Στέφανος Κασαμπαλής.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαμπαλή η Τράπεζα Αίματος καλύπτει τις ανάγκες όλων των αιμοδοτών, καθώς και των ανθρώπων που αιτούνται αίμα, ακόμη και αν δεν είναι αιμοδότες: «Προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον συγχωριανό ή ακόμη και σε συνδημότη βρεθεί σε επείγουσα κατάσταση, αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ευελπιστώντας ότι ακόμη και αυτοί που δεν είναι αιμοδότες να μπορέσουν κάποια στιγμή να ανταποκριθούν σε μια μελλοντική εκδήλωση αιμοδοσίας», λέει κάνοντας γνωστό πως «οι εθελοντικές αιμοδοσίες λαμβάνουν χώρα δύο φορές τον χρόνο με εξειδικευμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο η ίδρυση της Τράπεζας Αίματος στον Στανό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο ήταν μία κίνηση αγάπης για τον συνάνθρωπο, προλαβαίνοντας δύσκολες καταστάσεις: «Καθημερινά παρουσιάζονται ανάγκες για αιμοδοσία σε μικρά παιδιά,  σε τραυματίες, ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις, κ.α., και τότε όλοι τρέχουν να ζητήσουν μια φιάλη αίματος από φίλους και συγγενείς. Ας προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις δίνοντας από σήμερα εθελοντικά αίμα, γιατί χωρίς το αίμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο οργανισμός μας. Το αίμα του αιμοδότη μπορεί και κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου…», καταλήγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Στέφανος Κασαμπαλής.