Η Νέα Ηράκλεια είναι προσφυγικό χωριό του δήμου Νέας Προποντίδας, που δημιουργήθηκε από Θρακιώτες πρόσφυγες από την Ηράκλεια της Ανατολικής Θράκης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται γύρω στους 698 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά της Νέας Καλλικράτειας.

Ο επισκέπτης θα συναντήσει εκεί υπέροχες παραλίες με γαλάζια νερά και χρυσαφένια αμμουδιά, ενώ μπορεί να πιει καφέ, να απολαύσει ένα δροσερό κοκτέιλ και ένα γεύμα σε ένα από τα πολλά beach bar ή τις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα!

Μια βόλτα στη κεντρική πλατεία του χωριού θα σας ανταμείψει, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου “Αραπ-Γιώργης” με την εικόνα του Αγίου που έφεραν οι πρόσφυγες ως κειμήλιο από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ηράκλειας της Θράκης. Η εικόνα που έφτασε μέσω της θάλασσας δεν μπορούσε να σταθεί  στον ναό που χτίστηκε και έτσι χτίστηκε ένας νέος ναός, ο οποίος κατάφερε και κράτησε μέσα την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Τα θαύματα που έχει κάνει είναι πολλά και το όνομα Αράπ-Γεώργιος έρχεται από την Μικρά Ασία με την φήμη ότι αυτός που την δημιούργησε ήταν άνθρωπος με μαύρη απόχρωση δέρματος. Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα – μια αργυρή λειψανοθήκη του 4ου και 5ου μ.Χ. αιώνα,με γλυπτές παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και στις τέσσερις πλευρές της, που βρέθηκε στην περιοχή φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αξίζει μάλιστα να βρεθείτε στον μεγάλο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, όπου κάθε χρόνο γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια και ευλάβεια στις 23 του Απρίλη. Πολιτιστικές εκδηλώσεις, γλέντι και φαγοπότι συνοδεύουν  εκείνη την ημέρα και διασκεδάσουν τον κόσμο που έρχεται να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

Εξαιτίας της εγγύτητάς της στη Θεσσαλονίκη, η Νέα Ηράκλεια είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμός που δικαιώνει την επιλογή των επισκεπτών, οι οποίοι μαγεύονται από το ρομαντικό και τόσο μαγικό ηλιοβασίλεμα που ξεπροβάλλει εκεί και χαρίζει ένα μοναδικό σκηνικό με χιλιάδες χρώματα!

Με πληροφορίες από Wikipedia