73 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, ανάμεσα τους και οι δήμαρχοι Κασσάνδρας και Σιθωνίας, θα υπογράψουν τις επόμενες μέρες, την επίσημη διακήρυξη για την ίδρυση του Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία.

Η υπογραφή της διακήρυξης θα γίνει στο 3ου Forum που διοργανώνει στις 11 και 12 Μαρτίου, στην Αργυρούπολη, ο Σ.Π.Α.Υ. (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού), με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Ανθεκτικές Πόλεις: Το Μέλλον της Αυτοδιοίκησης».

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων για το πως αντιμετωπίζουν, προσαρμόζονται και ανακάμπτουν από διάφορες μορφές κρίσεων, ιδιαίτερα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή μέσω της ανθεκτικότητας σε φυσικές καταστροφές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Ποιος είναι ο ΣΠΑΥ

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού – Σ.Π.Α.Υ. ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό την προστασία του οικοσυστήματος του Υμηττού και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του ο Σ.Π.Α.Υ. εκτελεί μια σειρά δράσεων όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.

Ο Σ.Π.Α.Υ. απαρτίζεται από 10 όμορους δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό και είναι ο πρώτος Σύνδεσμος που εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη στην προστασία των δασών, με κάμερες θερμικής ανίχνευσης οι οποίες χρησιμοποιούν την AI (Artificial Intelligence) τεχνολογία.