Τάσεις σταθεροποίησης επικρατούν όσον αφορά τις τιμές του ρεύματος κατά τις
πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος των τιμών κατά τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα διαμορφώνεται στα 74,36 ευρώ/MWh, όταν το Φεβρουάριο αντίστοιχα η τιμή ήταν στα 73,61 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο στα 93,02 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι και οι λιανικές τιμές με βάση την πρώτη εικόνα του μήνα παραμένουν αμετάβλητες στα ίδια επίπεδα. Σημειώνεται ότι οι τιμές χονδρικής διαμορφώνουν εν πολλοίς το κόστος του ρεύματος και στη λιανική.

Έτσι οι χαμηλές τιμές χονδρικής το Φεβρουάριο έφεραν τη σημαντική υποχώρηση των λιανικών τιμών στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 10,6 λεπτά/KWh όταν το Φεβρουάριο η αντίστοιχη τιμή ήταν στα 13,3 λεπτά/KWh.

Πάντως η τιμή των 74,36 ευρώ/MWh κατατάσσει την Ελληνική αγορά στην πέμπτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης πίσω από τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Στον αντίποδα οι πιο φθηνές ευρωπαϊκές αγορές όσον αφορά στην τιμή του ρεύματος είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουκρανία, η Σουηδία και η Νορβηγία.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη διαμόρφωση των τιμών της
χονδρικής του ρεύματος την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε οριακή άνοδος, η οποία οφείλεται στην μείωση της παραγωγής των φωτοβολταϊκών εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Πάντως η μεσοπρόθεσμη τάση για την διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος με βάση και τις εκτιμήσεις για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου δείχνει σταθεροποίηση. Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα επίπεδα των 25 με 26 ευρώ/MWh έχοντας αυξηθεί σε σύγκριση με τα χαμηλά της 22ας Φεβρουαρίου όταν είχε πέσει στα 23,066 ευρώ/MWh. Αντίστοιχη πορεία έχουν ακολουθήσει και τα προθεσμιακά συμβόλαια για τους επόμενους μήνες και το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση καθώς ο χειμώνας ολοκληρώθηκε με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες και οι αποθήκες καταγράφουν υψηλή για την εποχή πληρότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καλά επίπεδα επηρεάζοντας θετικά τις τιμές στα χρηματιστήρια της ενέργειας.

capital.gr