Η Παναγιώτα Μαυρουδάκη από την Όλυνθο Χαλκιδικής, είναι μόλις 23 ετών και έχει καταρρίψει κάθε στερεότυπο γύρω από τα επαγγέλματα που θεωρούνται αποκλειστικά ανδρικά. Εδώ κι ένα χρόνο οδηγεί τη… νταλίκα του πατέρα της και εκτελεί δρομολόγια σε κάθε άκρη της χώρας.

Η επιθυμία της να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα της προέκυψε σε μικρή ηλικία. Η απόφασή της ήταν αμετάκλητη, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που όταν ξεκίνησε τα μαθήματα οδήγησης για το επαγγελματικό δίπλωμα το έκανε σχεδόν κρυφά, και το ανακοίνωσε στη συνέχεια. Δεν ήταν από την αρχή σύμφωνη η οικογένειά της, όπως μας λέει. Ο πατέρας της Παναγιώτας ήταν αρχικά αρνητικός. Τελικά όμως ενέδωσε, κι όταν μπήκαν μαζί στη νταλίκα, με την 23χρονη στη θέση της οδηγού, ο πατέρας της είπε απλά «ξεκίνα».

Έτσι άρχισε το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής της. Μεταφορικά και κυριολεκτικά, αφού καθημερινά κάνει πολλά χιλιόμετρα ως τον προορισμό της. Η Παναγιώτα είναι όμορφη, περιποιημένη και κομψή. Οπότε εύλογα κερδίζει τις εντυπώσεις αλλά και τον σεβασμό των συναδέλφων της οδηγών σε κάθε επαγγελματικό ταξίδι. «Με χειροκροτούν, με ενθαρρύνουν και με σέβονται», λέει καθώς περιγράφει τις αντιδράσεις και τα σχόλια που κάνουν οι επαγγελματίες άνδρες οδηγοί.

Για το μέλλον της η Παναγιώτα δεν αποκλείει μια μικρή παύση από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις όταν έρθει η ώρα να κάνει οικογένεια. Δεν σκοπεύει όμως να αποχωριστεί το βαρύ όχημα που αγάπησε και αγαπά, ενώ αντιθέτως στα μελλοντικά ταξίδια της θα ήθελε για συνοδοιπόρους τα δικά της παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι λίγο πιο κοντά στον σκοπό για τον οποίο γιορτάζεται, όταν κάθε γυναίκα κερδίζει μια μάχη απέναντι στο κατεστημένο ανδρικό πρότυπο, κι όταν ο χώρος των ανδρών αγκαλιάζει και σέβεται ανάλογες προσπάθειες!