Της Μορφούλας Ντέμπλα 
Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα για τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη δράσης και επιτάχυνσης της ισότητας των φύλων.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού του γυναικείου φύλου, το XalkidikiPolitiki προχώρησε σε μια συνέντευξη με τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών του Νέου Μαρμαρά, για τις δράσεις του και την πρωτοβουλία του όσον αφορά την στήριξη της κάθε γυναίκας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που οι συνθήκες είναι απαιτητικές.

Ο Σύλλογος Γυναικών του Νέου Μαρμαρά ιδρύθηκε πριν από οκτώ (8) χρόνια και απαριθμεί 80 εγγεγραμμένα, τακτοποιημένα μέλη. Σκοπός του είναι η καθιέρωση και αναγνώριση της γυναίκας ως σημαντικού παράγοντα στην κοινωνική ζωή του τόπου, η καλλιέργεια και η διάδοση της ιδέας της αλληλοβοήθειας, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας, στοιχεία απαραίτητα για τη δημιουργική προσφορά, ηθική, κοινωνική, και οικονομική πρόοδο, η τακτική ενημέρωση και ανάλυση των οποιωνδήποτε κοινωνικών προβλημάτων καθώς και θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος, η εποικοδομητική απασχόληση σε διάφορες δραστηριότητες, η ανάπτυξη του εθελοντισμού και της προσφοράς, καθώς και η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς στον σύλλογο είναι πολλές και ενδιαφέρουσες και όπως αναφέρει στο XalkidikiPolitiki η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νέου Μαρμαρά Βενετία Ρεβενικιώτη «έχουν στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη, την ανάπτυξη των ιδεών, την στήριξη και την επιδίωξη στενότερων δεσμών μεταξύ των γυναικών του τόπου».

Μερικές από τις δράσεις του συλλόγου είναι η δεντροφύτευση, οι παρουσιάσεις βιβλίων από καταξιωμένους συγγραφείς, η παρακολούθηση σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, πραγματοποίηση χορών και εκδηλώσεων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του χωριού με προσφορά, δημιουργία χειροτεχνιών και πραγματοποίηση μπαζάρ, ημερήσιες εκδρομές που έχουν σχέση με την ψυχαγωγία-διασκέδαση, την ενημέρωση, το θρησκευτικό περιεχόμενο κ.τ.λ. και φυσικά την στήριξη και την γυναικεία αλληλεγγύη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, εργασίας, οικονομικής φύσεως κ.α.

«Είμαστε δίπλα σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει στο χωριό. Είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα από τον τόπο μας που μας χρειάζεται, δημιουργώντας μια γέφυρα υποστήριξης, προστασίας, σωτηρίας, ευαισθησίας. Βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και βοηθάμε οικονομικά όσο μπορούμε στον αγώνα που δίνουν, ευελπιστώντας πως θα βγουν νικήτριες από όλο αυτό που τις ταλαιπωρεί», υπογραμμίζει η κα. Βενετία Ρεβενικιώτη και συμπληρώνει: «είμαστε δίπλα στις γυναίκες που έχουν ανάγκη να μοιραστούν την αγωνία, τον προβληματισμό, την ανησυχία. Τις ακούμε, μοιραζόμαστε εμπειρίες και προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε».

«Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με τις μαίες του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, δωρεάν test-pap για τις γυναίκες του χωριού μας και η ανταπόκριση ήταν πολύ ικανοποιητική. Το επόμενο διάστημα  σε συνεργασία με το kids save lives θα πραγματοποιήσουμε σεμινάριο πρώτων βοηθειών στο δημοτικό σχολείο του χωριού με στόχο να προλαμβάνουμε δυσάρεστες καταστάσεις», σημειώνει η ίδια και παροτρύνει τους πολίτες να ανταποκρίνονται σε τέτοιες δράσεις που σκοπό έχουν την ενημέρωση, την πρόληψη και την εκπαίδευση σε θέματα ζωτικής σημασίας.

«Ο σύλλογος μας ήταν και θα συνεχίσει να είναι παρόν και αρωγός και σε άλλες δράσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό, ενδεχομένως σε κάποιες εθνικές εορτές, σε τοπικές γιορτές, γιορτές αγάπης και εκδηλώσεων με σκοπό την βοήθεια και την ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας!», συνεχίζει η πρόεδρος λέγοντας πως «είναι χαρά και ενθουσιασμός για εμάς να μπορούμε να προσφέρουμε στο χωριό μας, να συμβάλουμε και εμείς με κάθε τρόπο σε δράσεις που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη του τόπου μας, στην ικανοποίηση των συγχωριανών μας και την χαρά των παιδιών μας».

Για την Ημέρα της Γυναίκας σύμφωνα με την πρόεδρο ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για όλες τις γυναίκες με ζωντανή μουσική, φαγητό και απεριόριστο ποτό την Παρασκευή 15 Μαρτίου: «Θα φάμε, θα χορέψουμε, θα πιούμε και γενικά θα διασκεδάσουμε την επόμενη Παρασκευή στις 15 Μαρτίου, στο εστιατόριο “Πάνος”, καθώς δεν βρίσκαμε έναν τέτοιο χώρο για σήμερα που θα μπορούσε να καλύψει αυτό τον μεγάλο αριθμό γυναικών που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση μας. Εκτός βέβαια από το θέμα της χωρητικότητας θεωρήσαμε σωστό να αλλάξουμε την ημερομηνία που θα γιορτάσουμε γιατί αύριο 9 Μαρτίου είναι το Ψυχοσάββατο», καταλήγει η κα. Βενετία Ρεβενικιώτη η οποία απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, δίνοντας παράλληλα τις ευχές της για χρόνια πολλά σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά!