M’ ένα τραγούδι με ελληνικό χρώμα, που έχει τον τίτλο «ZARI», η Μαρίνα Σάττι θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, που θα διεξαχθεί στο Μάλμε της Σουηδίας, στις 7, 9 και 11 Μαΐου 2024. Το τραγούδι και το βιντεοκλίπ της ελληνικής συμμετοχής παρουσιάστηκαν σε αποκλειστική μετάδοση, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, μέσα από την έκτακτη εκπομπή «Eurovision σε είδον» της ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και την Τζένη Μελιτά.

«Όταν η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη συμμετοχή μου, έστειλαν περίπου 200 τραγούδια και ιδέες, δεν ήταν όλα ολοκληρωμένα, κάποια ήταν στίχοι, άλλα ήταν μουσικές. Επικοινωνήσαμε με τους δημιουργούς των οποίων οι ιδέες μας άρεσαν περισσότερο, βρεθήκαμε μαζί τους και τα πέντε τραγούδια έγιναν τρία. Είναι 2-3 πράγματα που έπαιξαν ρόλο για να επιλέξουμε το συγκεκριμένο τραγούδι. Είπα στον εαυτό μου ότι έχεις μία ευκαιρία, 3 λεπτά. Ποιο θες να είναι το αποτύπωμα που θες να αφήσεις; Μία μπαλάντα ή ένα δυναμικό κομμάτι, να έχει ενέργεια, ταπεραμέντο; Και πάντα κατέληγα στο δεύτερο. Έτσι αποκλείσαμε τα πιο “μαλακά” κομμάτια και σκεφτόμουν ότι αυτό πρέπει να παρουσιαστεί στη σκηνή» σχολίασε, αρχικά, η Μαρίνα Σάττι, μιλώντας για το νέο της τραγούδι.

Πρόκειται για ένα κομμάτι, που με την ιδιαίτερη χροιά και την ξεχωριστή ερμηνεία της Μαρίνας Σάττι, παντρεύει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Ενα κολάζ πολλών ιδεών

Σχετικά με τον τίτλο του τραγουδιού, η ερμηνεύτρια αποκάλυψε πως όταν ο OGE της έστειλε το τραγούδι, το οποίο απείχε πολύ από την τελική του μορφή, το είχε ονομάζει «Ζάρι». «Σκεφτόμουν “θα κάτσει, δεν θα κάτσει” και μου άρεσε όλο αυτό της τύχης” είπε η Μαρίνα, τονίζοντας πως το «ZARI» είναι ένα κολάζ πολλών ιδεών.

Tα γυρίσματα για το βιντεοκλίπ έγιναν με φόντο εμβληματικές τοποθεσίες της Αθήνας, όπως η Ακρόπολη, η Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ενώ ο φακός εστίασε και σε άλλες χαρακτηριστικές περιοχές της Αττικής, ανάμεσα στις οποίες η Ομόνοια, ο Λυκαβηττός, η Ραφήνα, το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Αυστραλός Zac Wiesel.

Ομάδα με Grammy και διεθνών προδιαγραφών
«Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» λέει ο σοφός λαός και πράγματι, έτσι είναι. Για τη δημιουργία του τραγουδιού, που θα μας εκπροσωπήσει φέτος στη Eurovision, αναμείχθηκαν αρκετά άτομα, ανάμεσα σε αυτούς και η Μαρίνα Σάττι. Αναλυτικά, η ομάδα περιλαμβάνει τον Palmer Jordan Richard, ο οποίος έχει συνεργαστεί τόσο με την Carly Rae Jepsen όσο και με τον Duncan Laurence, νικητή της Eurovision 2019 με το «Arcade» για λογαριασμό της Ολλανδίας. Επιπλέον, ο Stolar Jay Lewitt έχει συνεργαστεί τόσο με τη Demi Lovato όσο και με την Evangelia για το τραγούδι «Fotia» που έγινε τεράστια επιτυχία και επανεκτέλεση με την Ελένη Φουρέιρα, ενώ ο Konstantin Plamenov Beshkov, ο οποίος κατάγεται από τη Βουλγαρία, έχει συνθέσει αρκετές επιτυχίες εκεί. Στην ομάδα περιλαμβάνεται, επίσης, ο Gino The Ghost, βραβευμένος δύο φορές με Grammy.

Εντονο, όμως, είναι και το ελληνικό στοιχείο στην ομάδα με τη Μαρίνα Σάττι, τον OGE, τον Kay Be και τον Vlospa, τρεις καλλιτέχνες που έχουν κυκλοφορήσει πολλές επιτυχίες στη μουσική σκηνή της χώρας μας. Ειδικότερα, ο OGE έχει συνεργαστεί με τη Μαρίνα Σάττι στο «Πόνος κρυφός», αλλά έχει γράψει επίσης το «Τελικά» των Κωνσταντίνου Αργυρού και Rack, καθώς και το «Loco» του Snik. Από την άλλη, ο Vlospa έχει συνεργαστεί με τη Μαρίνα στο «Tucutum», ενώ ευθύνεται και για το «Trafficante» του Snik.

Παραγωγοί του τραγουδικού, πέρα από τη Μαρίνα Σάττι, είναι ο Nick Kodonas και ο Solmeister, με τον τελευταίο να είναι υπεύθυνος για τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Marseaux και του urban συγκροτήματος WNC.

Με τέσσερις «καυτούς» χορευτές
Οσον αφορά την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει ο Φωκάς Ευαγγελινός. Υπεύθυνος για τη χορογραφία είναι o διεθνούς φήμης Γερμανός χορογράφος με καταγωγή από την Κομοτηνή, Metznoun Mecnun Giasar, που είναι γνωστός ως Majnoon. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχει χορογραφήσει, είναι η Madonna, οι BTS και η Loreen, ενώ πιο σημαντική συνεργασία του είναι αυτή με τη Rosalia. Οι δυο τους δημιούργησαν τις viral χορογραφίες του πρωτοποριακού Motomami tour, ενώ έχει βραβευτεί και με Grammy για τη συγκεκριμένη δουλειά του. Εκτός από χορογράφος, ωστόσο, δηλώνει μουσικός, παραγωγός, σκηνοθέτης, μέντορας και fashion icon.

Η χορευτική ομάδα της Μαρίνας Σάττι αποτελείται από τρεις άνδρες και μια γυναίκα χορεύτρια. Ο Huso Cetintas, είναι χορευτής που μένει στη Γερμανία, με διάφορες δουλειές σε βιντεοκλίπ και ζωντανές εμφανίσεις στο βιογραφικό του. Το ίδιο ταλαντούχος είναι και ο νεαρός Βασίλης Καραγιάννης.

Η Ειρήνη Δαμιανίδου είναι Ελληνίδα χορεύτρια-χορογράφος, που έχει συνεργαστεί ξανά με τη Μαρίνα Σάττι στο παρελθόν, με τελευταίες τους συνεργασίες, αυτές των MAD VMA 2023, και της συναυλίας της Μαρίνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Τέλος, ο Yasin AO είναι χορογράφος και creative director αραβικής καταγωγής, που διαμένει στη Γερμανία. Όλο αυτό το διάστημα, οι πρόβες ήταν πολύωρες και, πλέον, το κόνσεπτ της σκηνικής εμφάνισης της ελληνικής συμμετοχής είναι έτοιμο.

ethnos.gr