Καταβολή αποζημίωσης  450.000  ευρώ  από κρατικό νοσοκομείο της Αττικής, για τον θάνατο μίας 34χρονης, από δύο ξεχασμένες γάζες  στην διάρκεια καισαρικής τομής,  αποφάσισε -όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα»- μετά από μακρόχρονη δικαστική διαδικασία το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας!

Πρόκειται, σύμφωνα με νομικούς, για τον πρώτο αναφερόμενο θάνατο και την  σχετική δικαστική απόφαση από «χαμένες» γάζες στο σώμα ασθενούς, παρ’ ότι υπάρχουν αρκετά περιστατικά με σχετικές αμελείς ενέργειες με το συγκεκριμένο  υλικό, που ευτυχώς δεν είχαν οδηγήσει σε θάνατο. Κι αυτό  γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το λάθος έγινε  αντιληπτό  -λόγω συμπτωμάτων των ασθενών-  σχετικά γρήγορα κι υπήρξε επανορθωτική επέμβαση. Με σχετικά  μάλιστα περιστατικά να έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ωρα σε Κρήτη και Κω.

Όμως στην προαναφερόμενη περίπτωση ο θάνατος της 34χρονης, υπήρξε από επιπλοκές τέσσερα χρόνια αργότερα, χωρίς να   διαπιστωθεί εγκαίρως το λάθος και χωρίς να υπάρξουν άμεσες επιπλοκές. Ακόμη τις δικαστικές αρχές έχουν απασχολήσει σε 4-5 περιπτώσεις  προβλήματα υγείας  που αντιμετώπισαν ασθενείς  επειδή οι γιατροί     ξέχασαν στην  διάρκεια χειρουργείου, στο σώμα τους νυστέρι, βελόνες ή ακόμη και ιατρική σπάτουλα μήκους 25 εκατοστών!

Η δικαστική απόφαση

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση   που παρουσιάζει η εφημερίδα, «κατά την επέμβαση καισαρικής τομής της 34χρονης (ΣΣ  για τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της)  που διενεργήθηκε στις 4 Μαΐου 2004, από γυναικολόγο στο κρατικό νοσοκομείο εκείνος δεν προέβη στον αναγκαίο έλεγχο για τον εντοπισμό και την αφαίρεση όλων των χειρουργικών γαζών που είχαν τοποθετηθεί στην κοιλιά της ασθενούς, αρκούμενος στην σχετική διαβεβαίωση των νοσηλευτριών, παρ όλο που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της χειρουργικής επέμβασης. Με αποτέλεσμα να παραμείνουν στις εντός του σώματος της ασθενούς δύο γάζες οι οποίες μετά την έξοδο από το εν λόγω νοσοκομείο στις 8 Μαΐου 2024,  δεν έγιναν αντιληπτές από το συγκεκριμένο ιατρό».

Όπως συμπληρώνεται ακόμη στην δικαστική απόφαση: «Η συγκεκριμένη παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα  ξένα σώματα να προσκολληθούν σε τμήματα του παχέος εντέρου της ασθενούς  και να προκαλέσουν εντός της κοιλίας της έναν ευμεγέθη μικτής υφής σχηματισμό και περαιτέρω  σοβαρές σωματικές βλάβες, μετά φλεγμονώδους αντίδρασης της πάσχουσας περιοχής».

Η άτυχη 34χρονη  παρουσίασε τέσσερα χρόνια αργότερα ραγδαία επιδείνωση της υγείας της με πόνους κι άλλα συμπτώματα  και οδηγήθηκε σε άλλο κρατικό νοσοκομείο. Εκεί σε ακτινογραφία που πραγματοποιήθηκε εντοπίσθηκαν  οι δύο, λιωμένες πλέον, γάζες  που της είχαν προκαλέσει όμως ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της.

Ακολούθησε χειρουργική επέμβαση,  στην διάρκεια της οποίας εντοπίσθηκε  το μοιραίο αυτό εύρημα από το λάθος στην διάρκεια της καισαρικής. Όμως ήταν ήδη αργά και λόγω των επιπλοκών και της σήψης στα όργανα της  34χρονης, επήλθε στις 20 Απριλίου 2008 ο θάνατος της.

Τι υποστήριξε ο γιατρός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γιατρός που ήταν υπεύθυνος για την καισαρική τομή, υποστήριξε -στην διάρκεια των δικών που ακολούθησαν-  ότι το λάθος ήταν των νοσηλευτριών που υποβοηθούσαν στην γέννηση.

Ωστόσο οι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας της 34χρονης, δικηγόροι Αθηνών κκ Ιωάννης  Λάγγας, Παναγιώτης  Σκαρογιάννης  και Κωνσταντίνος   Νικολάου (σ.σ έχουν χειρισθεί σειρά παρομοίων  υποθέσεων  ιατρικών σφαλμάτων) επεσήμαναν ότι ο γιατρός ήταν υπεύθυνος για αυτό. Καθώς κι ότι  έπρεπε να   ζητήσει και να υπάρξει συγκριτικός έλεγχος   του ιατρικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην διάρκεια της καισαρικής τομής, προκειμένου να ανακαλυφθεί ότι «έλειπαν» κι είχαν ξεχασθεί  στο σώμα της 34χρονης οι δύο γάζες.

Οι περιπτώσεις σε Κω και Κρήτη

Στην πρόσφατη περίπτωση στην Κω μια 28χρονη γυναίκα πραγματοποίησε εγχείρηση γυναικολογικής φύσεως  στο νοσοκομείο του νησιού  την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Μετά από το χειρουργείο ένιωθε πολύ δυνατούς πόνους, με αποτέλεσμα –έξι μέρες αργότερα- να μεταβεί σε ιδιώτη γυναικολόγο για να εξεταστεί.

Κατά την διάρκεια της εξέτασης διαπιστώθηκε ότι στο σώμα της γυναίκας  είχαν ξεχαστεί πολλές γάζες. Η κοπέλα στη συνέχεια μετέβη στο νοσοκομείο της Κω όπου μετά από νέα επέμβαση της αφαιρέθηκαν τα εν λόγω ξεχασμένα αντικείμεν.

Παρόμοια συμβάντα, χωρίς ευτυχώς μοιραία κατάληξη, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη  προ μερικών ημερών αλλά και το 2021 , στην διάρκεια και πάλι καισαρικών τομών. Στην περίπτωση προ τριετίας φέρεται να είχαν ξεχασθεί στο σώμα της ασθενούς 15 γαζες!

πηγή in.gr