Μετά τον γάμο του Αύγουστου Κορτώ με τον επί χρόνια σύντροφό του, Αναστάσιο Σαμουϊλίδη τελέστηκε στο δημαρχείο της Αθήνας και ο πρώτος γάμος ομόφυλων γυναικών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για την ψυχοπαιδαγωγό Δανάη Δεληγεώργη και την ηθοποιό Αλεξία Μπεζίκη, οι οποίες έχουν και ένα παιδί, μόλις 29 ημερών.

Οι δύο γυναίκες, λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και της αναγγελίας του πρώτου γάμου μεταξύ ομοφύλων, που αφορούσε τον πολιτικό γάμο δύο ανδρών, ανακοίνωσαν τον γάμο τους, ο οποίος τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (07/03), παρουσία του δημάρχου της πόλης, Χάρη Δούκα.

“Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές και όσοι είχαν τη χαρά να είναι και στα δύο γεγονότα αυτά έζησαν πολύ έντονα συναισθήματα. Ήταν και δική μου χαρά και τιμή που μοιράστηκα αυτές τις πολύ προσωπικές στιγμές με τα δύο ζευγάρια, τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους, όπως είθισται να λέμε για τους γάμους και βεβαίως έχουμε την υποχρέωση για κάθε πολίτη της Αθήνας να διασφαλίζουμε ότι θα μπορεί να ζει και να αγαπά όπως εκείνος επιλέγει. Αυτό κάναμε και σήμερα”, είπε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος συμβολικά τέλεσε και τους δύο πρώτους αυτούς γάμους.

“Το έκανα γιατί ήθελαν να δείξω και εγώ από τη μεριά μου ότι υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια για μια κοινωνία ανοιχτή, κοινωνία συμπερίληψης, όπου όλοι έχουν ίδια δικαιώματα και βεβαίως να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα και ξαναλέω ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή που μπόρεσα να μοιραστώ αυτές τις στιγμές και με τα δύο ζευγάρια”, ανέφερε.

Μία ημέρα μετά τον γάμο τους, η Αλεξία Μπεζίκη και η Δανάη Δεληγεώργη, βρέθηκαν στην εκπομπή “Στούντιο 4” της ΕΡΤ και μοιράστηκαν την εμπειρία τους, ως οι πρώτες γυναίκες που παντρεύτηκαν στην Ελλάδα.

“Δεν είχαμε ιδέα ότι θα είμαστε το πρώτο ζευγάρι ομόφυλων γυναικών που θα παντρευόταν. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την τελετή στο δημαρχείο. Ήταν μία υπέροχη στιγμή για εμάς, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, οι κουμπάρες μας, οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, ήταν ευγενέστατοι.. ήταν ο πρώτος γάμος γυναικών που έγινε στο Δημαρχείο Αθηνών και πριν από εμάς έγινε ο πρώτος ανδρών, του Αύγουστου Κορτώ”, είπε αρχικά η Αλεξία Μπεζίκη.

Με τη σειρά της, η Δανάη Δεληγεώργη ανέφερε πως όταν ξεκίνησαν τη διαδικασία δεν υπήρχαν και πολλά άλλα θεσμικά πλαίσια που να κατοχυρώνουν το πώς μπορούμε εμείς να προχωρήσουμε και τις προσπάθειες. “Στην πορεία των τελευταίων δύο χρόνων, φτάσαμε μέχρι τη διαδικασία του να μπορούμε νόμιμα να μπούμε στη διαδικασία μαζί για μητρότητα, ασχέτως αν αναγνωρίζεται ο γάμος ή όχι. Ακόμα και τώρα που πέρασε ο γάμος δεν επιτρέπεται να έχουμε παιδιά, ελπίζω αυτό να αλλάξει σύντομα. Μπορείς να έχεις τεκνοθεσία, αλλά δεν μπορούμε εμείς να φέρουμε. Στην περίπτωσή μας, η Αλεξία έμεινε έγκυος με εξωσωματική και ταυτόχρονα, όταν γεννήσαμε τη μικρή, ούσες ακόμα στο μαιευτήριο, ψηφίζεται το νομοσχέδιο, οπότε μπορούμε να κατοχυρώσουμε τη μικρή, τρέχουμε να δηλώσουμε την αναγγελία γάμου και έρχεται το ξώφαλτσο viral του πρώτου γάμου γυναικών στην Ελλάδα και στον δήμο Αθηναίων”, σχολίασε.

πηγή news247.gr