Ο Πύργος του Ορφανού στη Χαλκιδική είναι θαμμένος πλέον μέσα στα ερείπια του. Πιθανότατα, η κύρια αιτία για τη σημερινή του κατάσταση είναι ο σεισμός του 1932. Βρίσκεται στο παλιό Γομάτι και ήταν ένας από τους πολλούς πύργους που προστάτευαν τα μετόχια του Αγίου Όρους στη Χαλκιδική.

Οι διαστάσεις της βάσης του είναι περίπου 7 επί 8 μέτρα και το μέγιστο σωζόμενο ύψος του 7 μέτρα. Στην αρχική του μορφή πρέπει να ήταν τριώροφος και να έφτανε τα 10 μέτρα.

Στο μέσο της δυτικής πλευράς, που είναι η καλύτερα διατηρημένη σχετικά, διακρίνεται άνοιγμα πλάτους 1.5 μέτρων που προφανώς ήταν η είσοδος του πύργου. Σε αυτούς τους πύργους η είσοδος ήταν 5-6 μέτρα από το έδαφος για λόγους ασφαλείας και η πρόσβαση γινόταν με κινητή σκάλα.

Πριν την καταστροφή, ο πύργος θα έμοιαζε πολύ με τον πύργο της Σάνης που διατηρείται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Υπάρχει η πληροφορία ότι μέσα στον πύργο κτίστηκε ο ναός του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Πάντως η ύπαρξή του εντός του πύργου δεν είναι εμφανής. Εκτός αν πρόκειται για ερείπια άλλου κτίσματος που βρίσκεται 20 περίπου μέτρα από τον πύργο.

Από το παλιό χωριό δεν έμειναν και πολλά πράγματα από τα οποία καταλαβαίνει κανείς ότι κάποτε υπήρχε οικισμός εκεί, ελαιώνες μόνο, που εκμεταλλεύονται ακόμη οι ντόπιοι, πέτρες που δηλώνουν ότι μπορεί να υπήρξε κάτι εκεί και ξωκλήσια.Το Παλιό Γομάτι ήταν ένα από τα 9 χωριά της Χαλκιδικής που εξελίχθηκαν από παμπάλαια μετόχια των μονών του Αγίου Όρους σε οικισμούς.

Ο πύργος είναι δύσκολο να βρεθεί γιατί βρίσκεται μέσα σε πολύ πυκνή βλάστηση και δεν φαίνεται από τον δρόμο.

Όπως αναφέρει στη δημοσίευση στο YouTube, ο δημιουργός του video Kristo Pantera, απόλαυσε την διαδρομή και ότι απόμεινε απο τον πύργο..

 

Video: Kristo Pantera