Να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές στην έκθεση για την αγορά ακινήτων MIPIM, που λαμβάνει χώρα από 12 έως 15 Μαρτίου, στις Κάννες επιδιώκει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο φορέας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Δημήτρη Πολίτη, ανέπτυξε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα παρουσιάζει, κατά τη διεθνή διοργάνωση, τα χαρακτηριστικά σειράς επιλεγμένων έργων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές. Πρόκειται για τουριστικές παραθαλάσσιες εκτάσεις και υποδομές, ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν ως logistics και τουριστικές μαρίνες.

Σε αυτά ανήκουν η ακτή και τα κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, Ασπροβάλτας, Κρυοπηγής και Ποσειδίου στην Κεντρική Μακεδονία, το κτήμα Καραθώνα στην Πελοπόννησο, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, τα Ιαματικά Λουτρά Υπάτης στη Φθιώτιδα, η μαρίνα Καλαμαριάς και οι εγκαταστάσεις logistics σε Φυλή και πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό των εννέα περιουσιακών στοιχείων που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ κατά βάση σε ξένους ενδιαφερόμενους.

Στην έκθεση MIPIM των Καννών συμμετέχουν κάθε χρόνο κορυφαίοι παράγοντες του τομέα ανάπτυξης ακινήτων από όλο τον κόσμο που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες, κάτι στο οποίο προσβλέπει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, θέτοντας ως στόχο την εξασφάλιση όσο το δυνατόν υψηλότερου τιμήματος. Επίσης, με στόχο την εξασφάλιση σταθερών πηγών εσόδων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου εξετάζει, για παράδειγμα, στην περίπτωση της μακροχρόνιας παραχώρησης του κτήματος Καραθώνα στο Ναύπλιο, να διατηρήσει ένα ποσοστό συμμετοχής.

Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Ορισμένα από τα εννέα έργα που πρόκειται να παρουσιάσει ο φορέας, είναι πιο ώριμα σε επίπεδο αξιοποίησης.

Σε αυτά ανήκουν το επιχειρηματικό πάρκο σε ακίνητο 450 στρεμμάτων, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής του οποίου ο διαγωνισμός για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον Απρίλιο. Εκεί θα μεταφερθεί το σύνολο των μεταφορικών επιχειρήσεων που βρίσκεται σήμερα στον Ελαιώνα σε μη χωροθετημένες εκτάσεις και για το σκοπό αυτό θα παρασχεθεί τους διαμεταφορείς οικονομικό κίνητρο 21 εκατ. ευρώ που θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής αναδόχου μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, μέγεθος που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη η μόχλευση. Το συγκεκριμένο έργο εάν προχωρήσει σε συνδυασμό με το κέντρο logistics στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προγραμματίσει έναν μεγάλο αριθμό συναντήσεων με υποψήφιους επενδυτές.

Πηγή: moneyreview.gr