Ξεφάντωμα, κέφι και πολύωρη διασκέδαση υπόσχονται στους επισκέπτες τους οι διοργανωτές των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε χωριά της Χαλκιδικής, όπου παραδοσιακά γιορτάζονται τα καρναβάλια από μικρούς και μεγάλους. Οι επιλογές για τους επισκέπτες του νομού είναι πολλές και απαντώνται σε κάθε άκρη της Χαλκιδικής, από τις χερσονήσους και τα παραθαλάσσια, μέχρι τα ορεινά.

Σήμαντρα Ν. Προποντίδας

Στη Ν. Προποντίδας, την τιμητική του θα έχει και φέτος των χωριό των Σημάντρων, που επιλέγει την Καθαρά Δευτέρα για τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων, ενώ σε καθημερινή βάση στήνεται και μια γιορτή στην πλατεία. Μετά την Τσκνοπέμπτη που γιορτάστηκε από το πρωί, έρχεται το πάρτι της νεολαίας την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 19.00, και το Σάββατο 16 Μαρτίου, την ίδια ώρα, ακολουθεί λαϊκό γλέντι. Το μεσημέρι της επόμενης Κυριακής στις 12.00 διοργανώνεται  παιδικό πάρτι με Υπαίθριο Τσίρκο, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, κλόουν και ακροβατικά κόλπα, και το βράδυ από τις 19.00 έρχεται η Βραδινή Παρέλαση καρναβαλιστών και πεζοπόρων τμημάτων στη Κεντρική Πλατεία με θέμα τη Disco. H βραδιά συνεχίζεται με ξέφρενο Disco Party με τη γνωστή μουσική παραγωγό και Dj Efi back.

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού στη περιοχή «Σφαγεία» υπό την αιγίδα του Λαογραφικού Ομίλου Σημάντρων και στις 11:00 θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στην Κεντρική Πλατεία με dωρεάν κούλουμα για όλους.

Το μεσημέρι στις 14:00 θα ξεκινήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών με Βασίλισσα Καρναβαλιού την Αναστασία Γιούσεφ και με τα πεζοπόρα τμήματα και τα άρματα στην Κεντρική Πλατεία.

 

Πολύχρονο Κασσάνδρας

Την μεγαλύτερη παρέλαση των τελευταίων ετών υπόσχονται οι διοργανωτές του καρναβαλιού στο Πολύχρονο Χαλκιδικής, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της αποκριάς στην Κασσάνδρα. Πρόκειται για ένα καρναβάλι το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον ως θεσμός στην περιοχή καθώς μετρά φέτος 36 διοργανώσεις.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυχρόνου φέτος στις εκδηλώσεις αναμένουν πάνω από τρεις χιλιάδες επισκέπτες. Όπως λένε, ο κόσμος που θα επισκεφτεί το χωριό είναι από Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, και φυσικά όσοι διατηρούν εξοχική κατοικία στην Κασσάνδρα.

Η πρώτη καρναβαλική παρέλαση στο Πολύχρονο έγινε το 1984, ενώ το 2001 η διοργάνωση γιγαντώθηκε, Φέτος η παρέλαση θα έχει 13 άρματα και 8 πεζοπόρα τμήματα με 21 ομάδες καρναβαλιστών που θα σατιρίσουν πρόσωπα και πράγματα. Μάλιστα φέτος, ο Δράκος θα είναι βασιλιάς Καρνάβαλος αφού είναι η χρονιά του δράκου στην Κίνα, όπως εξηγούν οι διοργανωτές.

Οι εκδηλώσεις στο Πολύχρονο είναι σχεδόν καθημερινές από τη Τσικοπέμπτη κι έπειτα.

Στις 15 Μαρτίου, η ροκ μπάντα INDECISO BAND του δημοτικού ωδείου της Νέας Προποντίδας θα παρουσιάσει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει μασκέ πάρτυ, σε καφέ μπαρ της περιοχής.

Η γνωστή τραγουδίστρια Josephine, θα ξεσηκώσει το κοινό με μία μοναδική συναυλία στις 16 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία του Πολυχρόνου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην πλατεία της περιοχής, την οποία θα παρουσιάσει ο Τάσος Ριζόπουλος.

Το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου στις 20.00μμ, θα τελεστεί το καθιερωμένο κάψιμο του καρνάβαλου, που θα συνοδευτεί με δωρεάν τσάι και χαλβά τα οποία θα μοιραστούν στην παραλία του χωριού.

 

Συκιά Σιθωνίας

Ανεπανάληπτες στιγμές διασκέδασης υπόσχεται φέτος ο δήμος Σιθωνίας που επαναφέρει το Συκιώτικο Καρναβάλι με ένα τετραήμερο αποκριάτικων εκδηλώσεων από τις 14 ως τις 17 Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου και περιλαμβάνουν πάρτι, κρυφούς Καρναβαλιστές, Djs, ψήσιμο, μουσική και χορό.

Ήδη οι ομάδες των Καρναβαλιστών βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης κάθε προετοιμασίας, αφού δεκάδες εθελοντές δουλεύουν με πολύ μεράκι για να ξαναφέρουν στον τόπο τους την ξεχασμένη, αλλά όχι χαμένη αίγλη των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Συκιάς, που ήταν σήμα κατατεθέν για όλη τη Σιθωνία.

Το Συκιώτικο Καρναβάλι ξεκινά την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 19.00 με πάρτι της νεολαίας και συνεχίζεται την Παρασκευή 15 Μαρτίου, την ίδια ώρα, με Τα Κρυφά Καρναβάλια της Συκιάς, που παρέες κρυφών καρναβαλιών γυρίζουν όλα τα σπίτια του χωριού για να κεραστούν και να διασκεδάσουν μαζί με τον κόσμο.

Το Σάββατο, στην κεντρική πλατεία Συκιάς από τις 17.00, ο κόσμος θα απολαμβάνει ψητή σαρδέλα και κρασί, και έπειτα θα λάβει χώρα το έθιμο του Καρναβαλικού Γάμου. Από την ώρα εκείνη και μετά θα ακολουθήσει ένα ατελείωτο γλέντι με χορό και μουσική.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Η Κυριακή των Αρμάτων στις 18:00, με τη Βραδινή Παρέλαση καρναβαλιστών , αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στην Κεντρική Πλατεία της Συκιάς, που θα φιλοξενήσει ένα ξέφρενο πάρτι ως τα ξημερώματα.