Στο 3ο Forum του ΣΠΑΥ που φέτος είχε κεντρικό θέμα του την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Ανθεκτικές Πόλεις, μίλησε η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά που συνυπέγραψε το πρωτόκολλο δημιουργίας «Δικτύου Δήμων» για την πολιτική προστασία, την ανθεκτικότητα και την αειφορία μαζί με 90 Δήμους πανελλαδικά.

Το ειδικότερο θέμα της ενότητας όπου μίλησε η κα. Χαλκιά ήταν «Η πολιτική Προστασία ως ασπίδα του Τουρισμού και  της Ιστορίας του Τόπου μας».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Α. Χαλκιά, στην ομιλία της αναφέρθηκε στα πύρινα μέτωπα που απείλησαν στο παρελθόν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της χερσονήσου, αλλά και στα πλημμυρικά φαινόμενα που ακολούθησαν πολλές φορές. Η ίδια μίλησε για τις ενέργειες του δήμου όσον αφορά την πολιτική προστασία, με τις εργασίες συντήρησης της αγροτικής και δασικής οδοποιίας, τις αντιπυρικές ζώνες και τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων, τακτικών και έκτακτων. «Διατηρούμε άψογες σχέσεις με όλες τις ομάδες και έτσι όταν έχουμε λάβει προειδοποίηση ανάλογα με την κατηγορία ετοιμότητας και επιφυλακής που εκδίδεται καθημερινά από την Γ.Γ.Π.Π. σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές έχουμε αρκετά συχνά  ξηρές καταιγίδες», σημείωσε η ίδια. Μίλησε ακόμη για τις ομάδες επιφυλακής στα 20 σημεία επιτήρησης που έχουν οριστεί κατά μήκος της Κασσάνδρας, τους εθελοντές και την άριστη συνεργασία τους, καθώς και τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει ο δήμος, με drone και σύντομα υβριδική κάμερα νυκτός.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, η εποχή που διανύουμε «επιτάσσει να δημιουργήσουμε το «έξυπνο» δάσος Με τη χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού, καμερών, και αισθητήρων, έχουμε τη δυνατότητα καταγραφής των αλλαγών στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Πλεονεκτήματα: ο εντοπισμός ακόμα και περιορισμένων εστιών φωτιάς σε πολύ μεγάλες αποστάσεις ο εξαιρετικά ταχύς εντοπισμός, συνήθως πριν η φωτιά γίνει ορατή από τα οπτικά μέσα, η δυνατότητα εντοπισμού της εστίας όλο το 24ωρο ακόμα και σε εντελώς μηδενικά επίπεδα φωτισμού». Τέλος η δήμαρχος Κασσάνδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δίκτυο ρεύματος με 80 παλαιές κολόνες της ΔΕΗ που εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.