Πέρασαν πολλά, πάρα πολλά χρόνια από το 1977, τότε που η Χαλκιδική συμμετείχε στον διαγωνισμό τραγουδιού στην Eurovision με το Μάθημα Σολφέζ, του Γιώργου Χατζηνάσιου του συνθέτη που κατάγονταν από την Γαλάτιστα.

 

Το τραγούδι ερμηνεύτηκε δέκατο κατά σειρά εμφάνισης εκείνη τη βραδιά (μετά τους Λίνσεϊ ντε Πωλ & Μάικ Μόραν του Ηνωμένου Βασιλείου με το “Rock Bottom” και πριν τους Ilanit του Ισραήλ με το “Ahava Hi Shir Lishnayim”). Στο τέλος της ψηφοφορίας έλαβε 92 πόντους, τερματίζοντας στην 5η θέση στον αγώνα ανάμεσα σε 18 χώρες (αν και είχαν υπάρξει προηγουμένως έντονες προσδοκίες ότι αυτό ειδικά το τραγούδι θα μπορούσε να κερδίσει τον διαγωνισμό και η 5η θέση προκάλεσε τότε απογοήτευση). Αυτή θα ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης 5η με το “Όλου του Κόσμου η Ελπίδα”.

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, το τραγούδι διαθέτει αρκετούς μουσικούς όρους, με τους τραγουδιστές να εκφράζουν τη μεγάλη τους αγάπη για την πειθαρχία και τον ισχυρισμό τους ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως ενοποιητικός πράκτορας στον κόσμο.

Το Μάθημα Σολφέζ στη Eurovision του 1977 ερμηνεύτηκε στα ελληνικά από τους Πασχάλη, Μαριάννα, Ρόμπερτ & Μπέσσυ ή κατά κόσμον Πασχάλης Αρβανιτίδης, Μαριάννα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς (γεννημένος στην Ελλάδα από Βρετανούς γονείς) και Μπέσσυ Αργυράκη.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Χατζηνάσιο

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1942 και είναι Έλληνας συνθέτης. Σπούδασε στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι γιος του Αγάπιου Χατζηνάσιου, καθηγητή μουσικής Ωδείων Θεσσαλονίκης, ο οποίος εθεωρείτο ένας από τους καλύτερους σαξοφωνίστες της εποχής του, και της Άννας, κόρης του δασκάλου Θεμιστοκλή Ζωγράφου από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

με πληροφορίες από Wikipedia