Ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ThessINTECκαι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου ThessINTEC Νίκου Ευθυμιάδη, του Αντιπροέδρου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης Dr. Thomas Hirth και του Προέδρου της Ένωσης Ερευνητικών Κέντρων Γερμανίας Helmholtz, Dr. OtmarD. Wiestler, ο οποίος είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου ερευνητικού οργανισμού της Γερμανίας.

Στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. Δρ. Κυριάκος Υάκινθος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Δρ. Παναγιώτης Κετικίδης, ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Δρ. Νίκος Μουσιόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ThessINTEC κ. Γιώργος Μυλωνάς.

Η παρουσία των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων στην τελετή υπογραφής σηματοδοτεί την κοινή βούληση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων και της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας να αναπτύξουν για πρώτη φορά ένα σύγχρονο πλαίσιο στενής και επωφελούς συνεργασίας για όλα τα μέρη, που μέσα από συνέργειες θα κινείται σε δυο άξονες: Ο πρώτος με στόχο τη διεθνοποίηση της ερευνητικής δραστηριότητας και την ανάδειξη του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα μας και ιδιαίτερα η Μακεδονία και η Θράκη και ο δεύτερος την ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κοινότητας,  προσδίδοντάς της, έτσι, ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συντάχθηκε βάσει διεθνών προτύπων και έχει ευρύ φάσμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας και εμπειριών, αφού το ThessINTEC και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης θα συνεργαστούν στους κλάδους τεχνολογιών υγείας, καθαρής ενέργειας, βιώσιμης ανάπτυξης, τεχνητής νοημοσύνης, νανοτεχνολογίας, προηγμένων υλικών και άλλους.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης στη Θεσσαλονίκη, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι «το ThessINTEC θα είναι το nextbigthing της Βόρειας Ελλάδας και μπορεί να αλλάξει επίπεδο την υπόθεση της καινοτομίας σε όλη τη χώρα». Επίσης, συνεχάρη τους φορείς για την πρωτοβουλία να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς όφελος της εθνικής, τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.