Κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες θα γιορτάσουν πανηγυρικά την εορτή των Αγίων Θεοδώρων, -του Τήρωνος και του Στρατηλάτη- το Σάββατο στις 23 Μαρτίου στο επίνειο του Αγίου Νικολάου, στον Όρμο Παναγίας. 

Εκεί σε ένα γραφικό και όμορφο ξωκλήσι αντάμα με τη θάλασσα και τα ψαροκάικα τελείται το πρωί του Σαββάτου Θεία Λειτουργία, ενώ λαμβάνουν χώρα και εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Νικολάου “Η Βουρβουρού”.

Ντόπιοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες εκείνη την ημέρα βρίσκονται στον όμορφο οικισμό και τιμούν την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων, παραδοσιακά και με τις πρέπουσες τιμές.

Η μυρωδιά του λιβανιού και τα φρεσκοκομμένα λουλούδια σε “καλούν” από μακρυά να μπεις στο ξωκλήσι και να ανάψεις ένα κεράκι στην μνήμη των Αγίων, και έπειτα να γίνεις ένα με τους πρόσχαρους κατοίκους που θα σε καλοδεχθούν και θα σου κάνουν το ορίστε να φας και να πιεις μαζί τους στο τραπέζι που ετοίμασαν για εκείνη την ξεχωριστή ημέρα.

Στα καζάνια θα σιγοβράζει το χταποδάκι και το καλαμαράκι με ρύζι και σε συνδυασμό με το κόκκινο κρασί θα γεμίσουν τα τραπέζια που θα στηθούν για την ξεχωριστή εορτή. Είναι το παραδοσιακό κουρμπάνι που συνηθίζουμε να λέμε και που ετοιμάζουν οι κονομάδες με πολύ αγάπη και μεράκι!

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη φετινή χρονιά θα τιμήσουμε την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων στο ξωκλήσι του Όρμου Παναγίας, πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος», σημειώνει στο XalkidikiPolitiki ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Νικολάου “Η Βουρβουρού” Αστέριος Μυλωνάς, προσκαλώντας τον κόσμο το Σάββατο στις 23 Μαρτίου το πρωί στον οικισμό του Αγίου Νικολάου για να γιορτάσουν όλοι μαζί αυτή την ιδιαίτερη ημέρα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί  αγώνας δρόμου και στη συνέχεια θα τραγουδήσει η χορωδία του ΚΑΠΗ του Αγίου Νικολάου. Αργότερα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού συλλόγου «Η Βουρβουρού»  θα παρουσιάσουν χορούς και θα κρατήσουν συντροφιά τον κόσμο που θα τιμήσει με την παρουσία του τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων στον Όρμο Παναγίας.

Αν δεν έχεις επισκεφτεί τον Όρμο Παναγίας, αυτόν το γραφικό οικισμό με το μικρό λιμανάκι, τις ψαροταβέρνες, τους φιλόξενους κατοίκους και την μοναδική ομορφιά του τοπίου είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείς εκεί το Σάββατο στις 23 Μαρτίου, στην γιορτή των Αγίων Θεοδώρων για να δεις από κοντά το σημαίνει γλέντι, νόστιμο φαγητό και φιλόξενη ατμόσφαιρα!