Στα Πετράλωνα του δήμου Ν. Προποντίδας βρέθηκε σήμερα Παρασκευή  η Υπουργός Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη για την τέλεση των εγκαινίων του σπηλαίου Πετραλώνων, μετά την ολοκλήρωση των έργων αναβάθμισής του​.

Στην ομιλία της η Υπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανακατασκευής του Σπηλαίου και τις παρεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν ώστε να είναι και πάλι επισκέψιμο. Επίσης μίλησε για την ένταξη του συμπληρωματικού έργου, του Μουσείου, ύψους 520 χιλ. ευρώ που αναβαθμίστηκε και θα ανοίξει την 1η Ιουνίου.

Στα εγκαίνια ήταν παρών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που χαρακτήρισε την κ. Μενδώνη ως την καλύτερη υπουργό πολιτισμού που πέρασε από τη χώρα, ανατρέχοντας σε σταθμούς της συνεργασίας τους για το Μουσείο Πολυγύρου, τη Βεργίνα, την Αμφίπολη κ.α. Μίλησε για τη στενή συνεργασία που έχει με την Υπουργό και την ευχαρίστησε γιατί «έχει αντιληφθεί τον σπουδαίο ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στον τόπο μας».

Τα επιμέρους στοιχεία του έργου στο ανακαινισμένο Σπήλαιο Πετραλώνων έδωσε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, Ανδρέας Ντάρλας. Ο ίδιος μίλησε για την ανασκαφή που έγινε και την επιστημονική τεκμηρίωση που ακολούθησε και έδωσε απαντήσεις για πολλά ζητήματα του Σπηλαίου.

Το άνοιγμα του Σπηλαίου σηματοδοτεί τη συμπλήρωση του ψηφιδωτού του πολιτιστικού χάρτη της Χαλκιδικής, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γιώργος που χαρακτήρισε ιστορική τη μέρα. «Ένα στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας έρχεται για το κοινό, και τώρα με αγωνία περιμένουμε να ανοίξει το Μουσείο δίπλα στο Σπήλαιο», δήλωσε.

Παρών στα εγκαίνια ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στην επαναλειτουργία του Σπηλαίου, παρότι όπως είπε το άνοιγμά του αναμενόταν νωρίτερα.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου κάλεσε τους επισκέπτες του νομού να βρεθούν στο Σπήλαιο Πετραλώνων και να το δουν από κοντά. Ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Κ.Μ. Α. Τζιτζικώστα, καθώς και τον κ. Ντάρλα. Παράλληλα, μίλησε για την εκτέλεση του έργου 1 εκατ. ευρώ για πεζοδρόμια, φωτισμό και περιπατητική διαδρομή στα Πετράλωνα.

φωτογραφίες από τα εγκαίνια εδώ