Ικανοποιημένος από τη διοργάνωση του φετινού Καρναβαλιού στη Συκιά, δήλωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης μιλώντας στην εκπομπή «Με Καθαρή Ματιά», στη Σουζάνα Καζάκα. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για το διαδημοτικό Καρναβάλι με τη μορφή που θα έχει στο εξής.

Ο κ. Μαλλίνης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα αλλά και τους προβληματισμούς που προέκυψαν από τη συμμετοχή του στο Φόρουμ του ΣΠΑΥ και την ένταξη του δήμου στο ίδιο δίκτυο με σκοπό τις ανθεκτικές πόλεις, την πολιτική προστασία και τα μέτρα απέναντι στις επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών.

Όπως είπε ο δήμαρχος, υπάρχει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού σταδιακά μέχρι και τον επόμενο χρόνο, ώστε να προστατεύεται στο απόλυτο ο ορεινός όγκος του δήμου και οι οικισμοί.

Δύσκολη η χρονιά που διανύουμε

Για το 2024, πρώτο έτος διοίκησης του δήμου από τη νέα δημοτική αρχή, ο κ. Μαλλίνης δεν έκρυψε ότι θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες σε πολλούς τομείς. Το δίκτυο ύδρευσης είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα αντιμετωπιστεί με νέες γεωτρήσεις, ενώ οι αναβάθμιση των βιολογικών Νικήτης και Ν. Μαρμαρά θα δώσει ανάσα στις τουριστικές περιοχές του καλοκαίρι. ¨Στη Νικήτη είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε οικόπεδο ώστε να ξεκινήσει και η μελέτη κατασκευής του νέου βιολογικού, καθότι απαιτείται σχεδόν μια διετία», είπε ο δήμαρχος.

Ο μόνος αντίπαλος του δήμου είναι ο χρόνος, όπως δήλωσε ο κ. Μαλλίνης, τονίζοντας ότι υπάρχει πλάνο, έχουν εντοπίσει τα προβλήματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάτι που φάνηκε από την χρηματοδότηση του 1 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών που παίρνει ο δήμος από το ΥΠΕΣ.

 

Στόχος ο θαλάσσιος τουρισμός

Ο νέος δήμαρχος Σιθωνίας ήταν και είναι υπέρμαχος του θαλάσσιου τουρισμού, και για τον λόγο αυτό θεωρεί ύψιστης σημασίας του έργο στο λιμάνι του Ν. Μαρμαρά. Σε δυο μήνες αναμένεται να ξεκινήσει το έργο που σύμφωνα με τον δήμαρχο παρουσίασε καθυστερήσεις, μέχρι να φτάσει στη σημερινή του φάση.

Όμως, η δημοπράτηση των κυκλικών κόμβων στη Νικήτη είναι η πιο άμεση λύση για το κυκλοφοριακό της Σιθωνίας. «Δεν είναι η μόνιμη και ολοκληρωμένη λύση οι κόμβοι. Είναι ανάσα απλά, και μόνο κατά 40 τοις εκατό θα λύσει προβλήματα, αν δεν γίνει η διάνοιξη του δρόμου Σιθωνίας», δήλωσε ο δήμαρχος.

Από κει και πέρα συνεχίζονται οι δημοπρατήσεις μικρών και μεγαλύτερων έργων, όπως προσβασιμότητας ΑμεΑ σε παραλίες, δικτύων ύδρευσης σε Σάρτη και Συκιά, αγροτική οδοποιία σε πολλές κοινότητες. «Μεγάλος στόχος για εμάς, και το ανακοινώνω τώρα, έχουμε συγκεντρώσει τους φακέλους, και το 2026 θα προχωρήσουν οι δύο πολεοδομήσεις για την παραλία Συκιάς και για την επέκταση του Ν. Μαρμαρά», αποκάλυψε ο κ. Μαλλίνης.

Από τις αναγκαίες αθλητικές υποδομές ο κ. Μαλλίνης δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει το όραμα που έχει καιρό τώρα για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη Συκιά.

Τέλος για την καθαριότητα ο δήμος Σιθωνίας στρέφεται σε ιδιώτη – παράλληλα με τον δικό του στόλο – και στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ενώ σε βάθος χρόνου μελετάται η δυνατότητα χρηματοδότησης και κατασκευής φραγμάτων στον δήμο που θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού.