Στη Πράγα βρέθηκαν μαθητές του Γενικού Λυκείου της Ορμύλιας για το 3ο διεθνές μαθητικό συνέδριο που διεξήχθη από τις 1 έως τις 5 Μαρτίου. Πρόκειται για μία σπουδαία εκπαιδευτική δράση, που δίνει  την ευκαιρία της βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, μέσα από την προετοιμασία της εργασίας τους, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν την έννοια της έρευνας αλλά και της ομαδικότητας.

Με τη συμμετοχή 5.000 μαθητριών και μαθητών από 150 σχολεία και 5 χώρες της Ευρώπης, η αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών του ΓΕΛ Ορμύλιας συμμετείχε και αυτή στο Συνέδριο με μία κατασκευή που αποτελεί αναπαράσταση ενός εμβληματικού μνημείου της περιοχής. Πρόκειται για τον γνωστό «ανεμόμυλο της Ορμύλιας». Ο ανεμόμυλος είναι λιθόκτιστος και έχει ύψος 9,30 μέτρα. Σώζεται από την εποχή που η περιοχή ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Το 1981 κηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο και αποφασίστηκε η αναστήλωσή του.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία και μια πρόκληση ταυτόχρονα όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε ομαδικά. Επειδή όμως δεν είμαστε μηχανικοί, έπρεπε μόνοι μας να σκεφτούμε πως θα δουλέψουμε, πως θα φτιάξουμε την κατασκευή και βέβαια πως θα την κάναμε λειτουργική. Έτσι όταν πήγαμε στη Πράγα παρουσιάσαμε την εργασία μας και νιώσαμε ευχαρίστηση όταν πήραμε στα χέρια μας ένα βραβείο για την καλύτερη κατασκευή. Αυτό αξίζε σίγουρα τον κόπο, τις δυσκολίες και την ταλαιπωρία, γιατί επιστρέψαμε περισσότερο σοφοί και φυσικά ενθουσιασμένοι από αυτό που καταφέραμε», αναφέρει ο μαθητής του Λυκείου Γιώργος Στεργιούδης για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

«Αυτή η εργασία ήταν η αφορμή για να πάμε στο συνέδριο, να γνωρίσουμε άλλα σχολεία, τις εργασίες που παρουσίασαν κ.τ.λ..Εγώ προσωπικά χάρηκα πολύ που είχαμε αυτή την ευκαιρία, γιατί εκτός από το να παρουσιάσουμε την δική μας εργασία, είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε για άλλους τόπους, για τα ήθη και τα έθιμα τους, για την ιστορία που κρύβει πίσω της κάθε εργασία», λέει η Αλεξία, μαθήτρια του ΓΕΛ και συνεχίζει: «Θεωρώ πως η δική μας εργασία ήταν κάτι το ξεχωριστό, καθώς καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, παρόλο που το τεχνικό κομμάτι δεν είναι η ειδικότητά μας και δεν είμαστε ένα σχολείο που ασχολείται με μηχανική. Είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε και παρουσιάσαμε ένα αξιόλογο έργο!».

«Εμείς συμμετείχαμε στο συνέδριο με μια κατασκευή, γιατί θέλαμε να παρουσιάσουμε κάτω από την “ομπρέλα” του πολιτισμού και της επιστήμης, τον ανεμόμυλο της Ορμύλιας. Προσπαθήσαμε να φέρουμε σε μια πραγματική κλίμακα τον ανεμόμυλο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας και ως προς τα γεωμετρικά του χαρακτηριστικά, ακολουθώντας μια κλίμακα 1/26. Πήγαμε με τους μαθητές κάναμε άσκηση πεδίου στον χώρου του ανεμόμυλου και τον μετρήσαμε με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Όλη μας η δουλειά-προετοιμασία κράτησε σχεδόν τέσσερεις μήνες, χωρίς την πολυτέλεια του χρόνου με παιδιά Λυκείου που έπρεπε να ταυτόχρονα να διαβάσουν να πάνε φροντιστήρια κ.α. Όλα έγιναν με προσωπική δουλειά των μαθητών, την καθοδήγηση την δική μας και την μέριμνα του διευθυντή μας κ. Μεριβάνη. Στην αρχή υπήρξαν δυσκολίες και αστοχίες, μιας και ότι φτιάχναμε το φτιάχναμε ολομόναχοι με το χέρι, χωρίς κάποιο άλλο σύγχρονο μέσο βοήθειας», υπογραμμίζει ο καθηγητής των παιδιών Ιωακείμ Στεργιούδης και καταλήγει λέγοντας πως: «τα παιδιά κέρδισαν από τη συμμετοχή και από την αλληλεπίδραση τους με άλλα σχολεία και είμαστε περήφανοι που το δικό μας έργο είχε πολλά παραπάνω ενδιαφέροντα σημεία από τα υπόλοιπα και κέρδισε τον ενδιαφέρον των ανθρώπων στο συνέδριο της Πράγας».