Στην αποκάλυψη ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών θα ξεκινήσουν έρευνες στο σημείο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χωμάτων και φυσικού πεδίου, με σκοπό να εντοπίσουν νέα στοιχεία, προχώρησε ο νομικός σύμβουλος, Γιώργος Ηλιόπουλος.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις μετά την αποκάλυψη ότι με τη συμπλήρωση τριών εικοσιτετραώρων της τραγωδίας 30 φορτηγά απομάκρυναν και μετέφεραν σε ιδιωτικό οικόπεδο τουλάχιστον 300 κυβικά χώμα από τα πρώτα βαγόνια της τραγωδίας και στη συνέχεια μπάζωσαν το σημείο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι συρμοί χαρακτηρίστηκαν ως «άχρηστοι», εγείροντας ωστόσο σοβαρά ερωτήματα, καθώς μπορεί τα αρμόδια κλιμάκια που επιχειρούσαν στο πεδίο να είχαν οδηγηθεί στον εντοπισμό υλικών που προκάλεσαν την έκρηξη, ανθρώπινων μελών ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Η ελπίδα για τον εντοπισμό νέων στοιχείων ένα χρόνο και ένα μήνα μετά την τραγωδία

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ηλιόπουλο, νομικό σύμβουλο και πατέρα τραυματία, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα στον χώρο όπου -παρανόμως όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων- μεταφέρθηκε το χώμα, με την ελπίδα ότι ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα και, κυρίως, για τα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης.

«Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον ανακριτή στην Τροχαία να φροντίσει για τη φύλαξη του χώρου, όπου και εκεί θα διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό όποιων στοιχείων είμαστε σε θέση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα να εντοπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι «δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τη μεταφορά στη δικογραφία. Είναι μια ιδιωτική έκταση στην οποία πράγματι οδηγήθηκε τμήμα των συντριμμιών και φυσικό έδαφος από το πεδίο της σύγκρουσης, όπου βέβαια εντελώς αναρμόδια και οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται».

Κατατέθηκε στον εφέτη ανακριτή η συμπληρωματική έκθεση με τα νέα στοιχεία

Το μεσημέρι της Παρασκευής συγγενείς και δικηγόρος κατέθεσαν στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή τη συμπληρωματική έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ξυλολίου, καθαρότητας 95%. «Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση του τεχνικού μας συμβούλου, κ. Κοκοτσάκη ότι η έκρηξη οφείλεται στη χημική ουσία του ξυλολίου, του βενζολίου και των υπολοίπων που είχαν εντοπιστεί από το Χημείο του Κράτους», δήλωσε ο Γιώργος Ηλιόπουλος.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο και με αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της ευκρίνειας στα βίντεο όπου απεικονίζεται η στιγμή της μεγάλης έκρηξης. «Με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανίζεται όλο το φαινόμενο της πυρόσφαιρας και της φωτιάς που οφειλόταν ακριβώς σε αυτή. Έχει γίνει χρήση φασματοσκοπίου έχει γίνει αναλυτική ανά καρέ ανάλυση των βίντεο», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ κατέληξε, αναφέροντας: «Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι πράγματι επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αλλοιωθούν στοιχεία».

πηγή thesstoday.gr