Την Κυριακή 21 Απριλίου αναμένεται να λάβει χώρα ο 18ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος-bwin στην διαδρομή Πέλλα–Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια διαδρομή οποία ενώνει την αρχαία με την σύγχρονη πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας. Παράλληλα, θα διεξαχθούν οι δρόμοι υγείας και δυναμικού βαδίσματος των 10.000μ. και 5.000μ., καθώς και ο δρόμος 1.000μ. μαθητών δημοτικών σχολείων.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει την “Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία” Πέλλα-Θεσσαλονίκη το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στέλνοντας τα επίκαιρα μηνύματα ειρήνης και διαλόγου μεταξύ των λαών, το παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και παιδαγωγικών παιχνιδιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Δρόμου 1.000μ. μαθητών δημοτικών σχολείων, το οποίο θα εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος της διοργάνωσης.

Παράλληλα η διοργάνωση παρέχει τη δυνατότητα για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), καθώς επίσης σε συνεργασία με την Εθνική αθλητική ομοσπονδία ατόμων με αναπηρίες (ΕΑΟΜ – ΑμεΑ) διοργανώνει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου δρόμου ΑμεΑ.
Αναμένεται η συμμετοχή περίπου 20.000 δρομέων (κατά την περσινή διοργάνωση προέρχονταν από 70 χώρες), Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών, δρομέων Υγείας κάθε ηλικίας και επιπέδου, καθώς και δρομέων με αναπηρίες.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί τακτικό μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας μαραθωνίων AIMS και εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο ελληνικό και διεθνές αθλητικό καλεντάρι των Ομοσπονδιών ΣΕΓΑΣ, World Athletics, EAA και AIMS.
Διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Βορείου Ελλάδος βραβεύτηκε ως εξαιρετικός φορέας αθλητικού τουρισμού από την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης, κερδίζοντας το έπαθλο στην κατηγορία ‘Best Thematic Sports Destination’ του διαγωνισμού “Premium Tourism Awards 2021”. Επιπλέον ο μαραθώνιος στην ετήσια εκδήλωση απονομής των “Tourism Awards 2022”, κατέκτησε τις κορυφαίες διακρίσεις στις θεματικές κατηγορίες “Sport Events” και “Specialty Travel – αθλητικός τουρισμός”.

Τέλος ο “Μαραθώνιος της ιστορίας” έχει αναδειχθεί 8ος καλύτερος μαραθώνιος στον κόσμο στην συνολική αξιολόγηση μεταξύ 476 πιστοποιημένων Μαραθωνίων, καθώς και 4ος καλύτερος στον τομέα της ασφάλειας, στην ανεξάρτητη έρευνα της “THE SOLE SUPPLIER” (http://bit.ly/TopMarathons). Η διάκριση αυτή δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων στον έγκυρο και παγκόσμιας εμβέλειας ιστότοπο “FORBES” (http://bit.ly/ATGM-Forbes), διαφημίζοντας την Θεσσαλονίκη και τη χώρα μας αθλητικά, πολιτιστικά, ιστορικά και τουριστικά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές στην διοργάνωση, έχουν την δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής μέσω της επίσημης ιστοσελίδας (www.atgm.gr) στον τομέα εθελοντισμός.