Συνεχίζουν οι διαδικασίες για την ανέγερση μνημείου ιστορικής μνήμης για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Σάρτη Χαλκιδικής.

Το μνημείο πρόκειται να τοποθετηθεί στον παραλιακό δρόμο της Σάρτης, (δίπλα από την παιδική χαρά του χωριού), στο σημείο που πριν από 100 χρόνια αποβιβάστηκαν οι Αφησιανοί πρόσφυγες για να χτίσουν την νέα τους πατρίδα.

Ένα μνημείο για τα 100 χρόνια ίδρυσης της Σάρτης (1924-2024), ένα μνημείο για την νέα πατρίδα, για την αγάπη στους προγόνους και την συνέχεια της αλησμόνητης ιστορίας. Της ιστορίας που έμεινε βαθιά χαραγμένη στην μνήμη των νεότερων, των ανθρώπων που την τιμούν και την κρατάνε μέσα τους ως το μεγαλύτερο φυλαχτό τους και που δεν παύουν βέβαια σε κάθε ευκαιρία να την επαναφέρουν, κρατώντας ζωντανή την αιώνια μνήμη.

Μια συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε από τον ακούραστο και γεμάτο ευαισθησία Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού “Η Αφησιά” και βρήκε αμέσως ανταπόκριση τόσο από την κοινοτική αρχή, όσο και από τους κατοίκους, οι οποίοι θα συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν στην ολοκλήρωση και στην φροντίδα αυτού.

Ένας φόρος τιμής που θα υλοποιηθεί συλλογικά με εθελοντική εργασία και προσφορά, όπως ακριβώς έχτισαν το χωριό μας οι πρόγονοι μας. Όλοι μαζί!“, αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης “Η Αφησιά”, Νικόλαος Πετσάβας και συνεχίζει:Μια διαμόρφωση και ένα απλό μνημείο που με τους απαραίτητους συμβολισμούς θα λέει εύγλωττα όλη την ιστορία του τόπου μας. Ένας κοινόχρηστος χώρος που θα γίνει τοπόσημο και σημείο χαλάρωσης και περισυλλογής”.

Εμείς ως Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας και σε κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τουριστικά τον τόπο μας και προάγει την ιστορία και τον πολιτισμό μας“, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Σάρτης και πρόεδρος του ΔΛΤ Σιθωνίας, Αντωνία Δαλαβίτσου.

Υπογραμμίζεται ότι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν πιθανόν την περίοδο του Πάσχα, παράλληλα με εκδηλώσεις του συλλόγου για τα 100 χρόνια εγκατάστασης στην νέα πατρίδα, την Σάρτη.