Της Μορφούλας Ντέμπλα 

Μια πράξη αγνού και ταπεινού αλτρουισμού είναι η εθελοντική αιμοδοσία, ωστόσο παρά τη συνεισφορά των συνανθρώπων μας, στην Ελλάδα η έλλειψη αποθεμάτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Έτσι, συχνά όταν υπάρχει ανάγκη για αίμα, πολλοί συνηθίζουν να καταφεύγουν στα social media απευθύνοντας έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει τους συγγενείς, τους αγαπημένους ή τους φίλους τους.

Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους συνανθρώπους μας λοιπόν, έχοντας ως μόνη προτεραιότητα την ζωή των συμπολιτών τους, μια ομάδα συγκεκριμένων ατόμων από τον Νέο Μαρμαρά, εδώ και αρκετά χρόνια  αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις τους με σκοπό τη δημιουργία μίας Τράπεζας Αίματος  για την Κοινότητα του χωριού, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διαρκώς αυξημένες ανάγκες στο ευαίσθητο αυτό θέμα.

Σύμφωνα με την κα. Ντίνα Βλάχου, η οποία αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας Αίματος του Νέου Μαρμαρά, η Τράπεζα αυτή προϋπήρχε και παλαιότερα, όταν σταμάτησε ξαφνικά την λειτουργία της, μιας και δεν υπήρχαν αιμοδότες. Έτσι, το 2011 μέσα στην κρίση και στις αυξημένες ανάγκες του χωριού, μια ομάδα ευαισθητοποιημένων πολιτών σε συνεργασία με τον τότε πρόεδρο του χωριό κ. Γιώργο Καπλάνη αποφασίζουν να την επαναλειτουργήσουν ως μία πράξη ανθρωπιάς και στοιχειώδους κοινωνικής αλληλεγγύης:
Ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν το χωριό και τους κατοίκους τους, βρίσκοντας παράλληλα θετική ανταπόκριση από τον τότε πρόεδρο του χωριού κ. Γιώργο Καπλάνη και στη συνέχεια και από τον σημερινό πρόεδρο τον κ. Τέλη Ψιλογιάννη. Μια προσπάθεια που συνεχίζεται έως και σήμερα και ο Νέος Μαρμαράς έχει πλέον την δική ενεργή Τράπεζα Αίματος”, αναφέρει η κα. Βλάχου, η οποία μαζί με άλλα πέντε (5) άτομα, τον Τέο, τον Σταύρο, την Μάγδα, τον Άγγελο και τον Τέλη έτρεξαν και επανέφεραν αυτή την τόσο πολύτιμη Τράπεζα που χαρίζει ζωή και ελπίδα στους συνανθρώπους.

Μια Τράπεζα Αίματος η οποία έχει αποθέματα για όλους και για όλες ανεξαιρέτως. Μια Τράπεζα Αίματος που συντρέχει τους συμπολίτες όταν και όποτε παραστεί ανάγκη για αίμα, ακόμη και αν αυτοί οι ίδιοι δεν είναι αιμοδότες. Κάθε χρόνο μάλιστα πραγματοποιούνται δυο (2) εθελοντικές αιμοδοσίες στο χωριό, με στόχο την ενίσχυση της, ώστε να καλύψει σε περίπτωση ανάγκης τους ιδίους, τις οικογένειες τους αλλά και τους συνανθρώπους τους από τον Νέο Μαρμαρά, αλλά και από τα γύρω χωριά:

Είμαστε εδώ για όλους ανεξαιρέτως αν δίνουν αίμα η όχι. Με την πρωτοβουλία αυτή, χαρίζουμε στους συνανθρώπους μας το βασικό συστατικό της ζωής και αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο, με μόνη πηγή του, τον άνθρωπο”, υπογραμμίζει η ίδια και γνωστοποιεί ότι κάθε εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο του Πολυγύρου.

Κλείνοντας η κα. Βλάχου τονίζει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των συνανθρώπων σε αυτή την πρωτοβουλία, έστω και μια φορά τον χρόνο, καθώς η προσφορά αίματος είναι ζήτημα ζωής και τιμής. Παράλληλα αναφέρει ότι «όλοι μας το έχουμε  ανάγκη, γιατί όλοι μας ή οι συγγενείς μας ή οι φίλοι μας κάποια στιγμή της ζωής θα βρεθούν στην ανάγκη να το επιζητήσουν»:

“Η αιμοδοσία είναι μία ευγενική πράξη που σώζει ζωές γιατί το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται. Είναι επιτακτική ανάγκη οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και ο αριθμός των αιμοδοτών να αυξηθεί, μιας και το αίμα είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος σε κάποιον άλλο, το δώρο ζωής που ίσως κάποια στιγμή το χρειαστούμε και εμείς οι ίδιοι για τους εαυτούς μας”, καταλήγει απευθύνοντας θερμή παράκληση να αυξηθούν οι αιμοδότες στο χωριό και να συμβάλλουν όλοι μαζί σε αυτή την κοινή προσπάθεια που τους αφορά όλους.