Η αφρικανική σκόνη από τη Σαχάρα και οι εποχικές αλλεργίες είναι οι αιτίες για τις οποίες έχει αυξηθεί η κίνηση στα επείγοντα των νοσοκομείων της χώρας.

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης που καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας. Τα σωματίδια αυτά είναι επιβλαβή και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν εποχικές αλλεργίες, άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO, τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στα επείγοντα των νοσοκομείων, ειδικά των πνευμονολογικών της χώρας, όπως είναι το νοσοκομείο «Σωτηρία». Στα επείγοντα, λόγω της αφρικανικές σκόνης, σπεύδουν με αναπνευστικά προβλήματα, έξαρση στο άσθμα, με ερεθισμό στον λαιμό και βήχα, άνθρωποι όλων των ηλικιών. Η συγκεκριμένη περίοδος είναι ούτως ή άλλως υψηλής επικινδυνότητας για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω και της έξαρσης των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα έξαρση να καταγράφουν και οι εποχικές αλλεργίες.

Η αφρικανική σκόνη δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση καψίματος στον λαιμό και βήχα, ενώ οι εποχικές αλλεργίες δυσκολεύουν τους πάσχοντες ιδίως με ρινίτιδες. Παρότι η κίνηση στα νοσοκομεία είναι αυξημένη, εν τούτοις φαίνεται πως οι πάσχοντες πηγαίνουν ως εκεί κατευθείαν, χωρίς να χρησιμοποιούν τα οχήματα του ΕΚΑΒ, όπου δεν καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα αυτό το διάστημα.

Για την αντιμετώπιση της αφρικανικής σκόνης, οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα με άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα τονίζει πως η σκόνη εισβάλει στα πνευμόνια, λόγω του μικρού μεγέθους σωματιδίων που την αποτελούν. Οι ρύποι περνούν μέσω των αεροφόρων οδών και φτάνουν πλέον στις κυψελίδες, ενώ είναι σίγουρο ότι αυτοί που έχουν αναπνευστικά προβλήματα από αλλεργίες μέχρι πνευμονοπάθειες, δημιουργεί διάφορα προβλήματα, εξηγεί η ίδια.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους έχοντες αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν τη δραστηριότητα τους, να φορούν μάσκα και να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για ενίσχυση της φαρμακευτικής τους αγωγής, εάν χρειαστεί.

Πάντως, η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, υποχωρεί από αύριο Τετάρτη, ενώ υποχωρούν ελαφρώς και οι θερμοκρασίες.

 news247