Της Μορφούλας Ντέμπλα 

Ο μαθηματικός διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τη φετινή χρονιά, με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από διάφορα σχολεία της χώρας.

Συγκεκριμένα ο 6οs Διαγωνισμός Μαθηματικών Ικανοτήτων ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, διεξήχθη το πρωί του Σαββάτου 09 Μαρτίου 2024 εξ αποστάσεως (ηλεκτρονικά). Η διάρκειά του ήταν 1 ώρα και 15 λεπτά και σε αυτόν συμμετείχαν μαθητές του δημοτικού, αλλά και του Γυμνασίου.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία σχεδίασε για τους συνδρομητές του νέου περιοδικού της Εταιρείας ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, έναν νέο πρωτότυπο διαγωνισμό, τον «ΠΥΘΑΓΟΡΑ», ο οποίος έρχεται να συμπληρώσει τον κύκλο των καταξιωμένων διαγωνισμών που διοργανώνει η ΕΜΕ από το 1934, καλύπτοντας σχεδόν όλη την υποχρεωτική εκπαίδευση (από Β΄ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου). Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων – δεξιοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, ήταν και μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο του Νέου Μαρμαρά, οι οποίοι με την παρακίνηση των δασκάλων τους απέδειξαν τις μαθηματικές τους ικανότητες και διακρίθηκαν για το αποτέλεσμα.

Ο μαθητής της Β’ τάξης, Δημήτρης Ραβανός του Ιωάννη, η μαθήτρια της Ε΄ τάξης, Καλλιόπη Κοφτερού του Κυριάκου και οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης, Δημήτριος Κάργας του Κωνσταντίνου και Χρήστος Τούμπας του Γεωργίου, ήταν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του Νέου Μαρμαρά που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν στο Μαθηματικό Διαγωνισμό Ικανοτήτων  “ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, κάνοντας υπερήφανους γονείς και δασκάλους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, μιας και ο κόπος και η προσπάθεια τους ανταμείφθηκε με τον καλύτερο τρόπο!

«Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε εκτός σχολείου και τα θέματα στάλθηκαν στα παιδιά διαδικτυακά, έχοντας μπροστά τους συγκεκριμένη ώρα για να διαγωνιστούν και απαντήσουν στις ερωτήσεις», εξηγεί ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Γιώργος Καπλάνης λέγοντας παράλληλα πως «σε πολλά παιδιά του σχολείου μας αρέσουν τα μαθηματικά, οπότε ήταν ένας από τους πιο βασικούς λόγους για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό του Πυθαγόρα και να αναπτύξουν για ακόμη μια φορά το ταλέντο τους».

Όσον αφορά την στάση του σχολείου και την παρακίνηση των παιδιών σε ανάλογες συμμετοχές ο διευθυντής υπογραμμίζει: «Πάντα βρισκόμαστε δίπλα στους μαθητές μας, δίνοντας τους τα κίνητρα και το έναυσμα για συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, οι οποίοι σίγουρα τους επιφέρουν νέες εμπειρίες, γνώση, έμπνευση, ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και ανταγωνισμό», λέει και καταλήγει γνωστοποιώντας πως τον επόμενο καιρό τα παιδιά θα δηλώσουν συμμετοχή και στον Μικρό Ευκλείδη, έναν άλλο μαθηματικό διαγωνισμό που θα λάβει χώρα εντός του σχολείου.