Στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους και στα ζητήματα που διερευνώνται σχετικά με τις ευθύνες για την τραγική εξέλιξη, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «προφανώς και κάτι δεν έγινε σωστά όταν έχουμε μια νεκρή 28χρονη δολοφονημένη με τόσο άγριο τρόπο μπροστά στο τμήμα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αν ξεκίνησε να της επιτίθεται ο συγκεκριμένος δράστης πολύ κοντά στη σκοπιά ή πιο μακριά. Το τι έπρεπε να κάνουν, εδώ πρέπει να απαντηθούν από αυτούς που συμμετείχαν στο περιστατικό και από όλους τους αστυνομικούς που εκτελούσαν υπηρεσία εκείνο το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, από τον σκοπό του καταστήματος μέχρι τον αξιωματικό υπηρεσίας τι έπραξαν ώστε να προστατεύσουν αυτή την κοπέλα. Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα τεθούν και κατά τη διάρκεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία θα ολοκληρωθεί άμεσα για να έχουμε απαντήσεις για το ποιος τελικά ευθύνεται και αν ευθύνεται για τον θάνατο αυτής της κοπέλας, για το αν έπραξαν ό,τι ήταν δυνατό ώστε να προστατεύσουν αυτή την άτυχη γυναίκα που έφτασε στο αστυνομικό τμήμα, ίσως κάνοντας και ένα βήμα παραπάνω, ίσως παραβιάζοντας και το τι προβλέπει ο εσωτερικός κανονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας», σημείωσε.

«Γιατί ξαναλέω, όλες οι περιπτώσεις που φτάνουν σε ένα αστυνομικό τμήμα δεν είναι ίδιες. Γίνεται εκτίμηση του κινδύνου που διατρέχει ένας άνθρωπος και νομίζω ότι η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και θα πρέπει να ξεπερνάμε οποιοδήποτε δυσκολία για να προστατεύσουμε έναν άνθρωπο. Υπάρχει και μια εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο και οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι αστυνομικοί όταν φτάνει μία γυναίκα σε ένα αστυνομικό τμήμα για να καταγγείλει, είτε θέλει να καταγγείλει πολλές φορές. Τι εννοώ πρωτόκολλο. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που τις γνωρίζουν τα αστυνομικά τμήματα και οφείλουν να τις γνωρίζουν οι αστυνομικοί. Έχουν εκπαιδευτεί οι περισσότεροι αστυνομικοί πάνω σε αυτές τις οδηγίες, το πώς πρέπει να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις, γιατί ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να χειριστεί διαφορετικά από ό, τι οποιοσδήποτε άλλος πολίτης που δεν είναι σε ένα αστυνομικό τμήμα. Γνωρίζουν λοιπόν οι αστυνομικοί πώς πρέπει να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις και τι πρέπει να ρωτήσουν ένα θύμα και τι πληροφορίες πρέπει να λάβουν ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχει κίνδυνος είτε για τη σωματική ακεραιότητα είτε για τη ζωή του θύματος. Υπήρχε τρόπος να κατανοήσουν ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της κοπέλας», τόνισε.

«Εδώ όμως η κοπέλα αυτή δεν ζει, για να μας πει τι ακριβώς έγινε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας και τι κατήγγειλε τελικά, υπάρχει μαρτυρία του οικείου της προσώπου, υπάρχουν καταθέσεις των αστυνομικών, αυτό όμως είναι και το αντικείμενο της έρευνας. Το κατά πόσο ενήργησαν ως όφειλαν, ώστε να προστατεύσουν αυτή την κοπέλα».

Για τον αστυνομικό στη σκοπιά

Απαντώντας σε ερωτήματα για τον φρουρό του τμήματος η κ. Δημογλίδου ανέφερε πως: «Ένας αστυνομικός που υπηρετεί σε ένα αστυνομικό τμήμα για να υπηρετεί και να φοράει τη στολή του και να εκτελεί υπηρεσία, σημαίνει ότι προβλέπεται και από τον κανονισμό και από το πειθαρχικό δίκαιο. Εγώ δε θα σας πω αναλυτικά γι’ αυτόν τον άνθρωπο, για το ποινικό του παρελθόν. Δεν έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν είναι κατηγορούμενος για κάποια πράξη, οπότε δεν μπορώ να σας δώσω πληροφορίες για το ποινικό του και το πειθαρχικό του παρελθόν. Εγώ θα σας πω ότι από πειθαρχικής πλευράς έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται γι’ αυτόν τον άνθρωπο και θα γίνουν και όπως οφείλουν στη συνέχεια, αν υπάρχει εξέλιξη ποινική, αλλά δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση το ποινικό του παρελθόν με το ότι εκτελούσε υπηρεσία, ελέγχεται βέβαια στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης και αυτός για το αν ενήργησε σωστά, είναι ένα άλλο ερώτημα. Φυσικά και ελέγχεται. Εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ποινική διαδικασία, στο τι αποφάσεις υπάρχουν από τα δικαστήρια. Ξαναλέω, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να υπήρξε και εκτός σώματος ένα διάστημα, μπορεί να έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης. Είναι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ακολουθεί μετά και το πειθαρχικό δίκαιο, ώστε να θέσει έναν άνθρωπο εκτός σώματος», κατέληξε.