Ένα νέο σχέδιο στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 2 του προγράμματος ERASMUS+ με θέμα την προώθηση καλών πρακτικών στον τομέα της νεολαίας, που λαμβάνουν υπόψη τους την ισότητα των φύλων, ξεκίνησε πρόσφατα, φέρνοντας κοντά 3 δυναμικούς οργανισμούς της Ευρώπης: το You in Europe (αιτών φορέας) από την Ελλάδα, το Est-YES από την Εσθονία και το Convent Centre από την Ιταλία.

Η ανάγκη να την αντιμετώπιση του συνεχούς αυξανόμενου φαινομένου των έμφυλων διακρίσεων, στην κατεύθυνση μια πιο ισότιμης, δίκαιης και συμπεριληπτικής πραγματικότητας στο πεδίο της μη τυπικής εκπαίδευσης, βρίσκεται στη βάση της κεντρικής ιδέας του προγράμματος.

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την έμφυλη βία είναι σημαντική για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων στον τομέα της νεολαίας ώστε να γίνουν πιο δεκτικά στη διαφορετικότητα και πιο συμπεριληπτικά, αποτελεί την κινητήριο δύναμη και των 3 οργανισμών, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει 18 μήνες και οι βασικές του δραστηριότητες είναι οι εξής:

1. έρευνα και καταγραφή και σε κάθε χώρα της υπάρχουσας πραγματικότητας, σχετικά με την ίση μεταχείριση βάσει φύλου
2. σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων
3. τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εργαλείου, για όσους ασχολούνται με νέους, βασισμένο στις γνώσεις και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τις δύο προηγούμενες δραστηριότητες
4. αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και διάχυσή τους
5. σχεδιασμός μελλοντικών δράσεων

Ήδη από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε το πρώτο εσωτερικό σεμινάριο στα στελέχη των τριών οργανισμών, υπό τον συντονισμό του οργανισμού EST-YES και της εκπαιδεύτριας, ειδικής σε θέματα φύλου, Ghizlane Akourim. Το σεμινάριο είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αφετηρίας για όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργούν κάθε φορά ένα ασφαλές, συμπεριληπτικό, ποικιλόμορφο, και μη επικριτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο. Έπειτα από τον ορισμό και την ανάλυση σημαντικών εννοιών όπως “διάκριση βάσει φύλου”, “έμφυλη βία”, “σεξουαλική παρενόχληση” αλλά και από τη σχετική ενημέρωση για το πως μπορούν να αναγνωρίσουν αντίστοιχες συμπεριφορές, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και αντάλλαξαν μια σειρά καλών πρακτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών.

Το επόμενο στάδιο του σχεδίου περιλαμβάνει την έρευνα καθώς και την προετοιμασία για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού toolkit.

Το σχέδιο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., μέσα από το πρόγραμμα ERASMUS+ / Τομέας Νεολαίας, και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα στη σελίδα στο FB page:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61556266702382

Καθώς και στις ιστοσελίδες των εταίρων:

You in Europe: https://youineurope.gr/

EstYes: https://estyes.ee/en/

Covent Center: https://www.conventcentre.com/