Μία πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση λαμβάνει χώρα στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσάνδρας, όπου με πρωτοβουλία της εταιρείας FIRST AID TACTICS και σε συνεργασία με τη διεύθυνση του ιδρύματος, υλοποιείται πρόγραμμα εκπαίδευσης υπαλλήλων και (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) κρατουμένων στις Α’ βοήθειες.

Με σύνθημα και «ιερό» σκοπό κανείς να μην περισσεύει στη μάχη για την ανθρώπινη ζωή, η διασώστρια Μαρία Τζουμανίδου εκπαιδεύει φύλακες και κρατούμενους σε βασικές αρχές Α’ βοηθειών. Μάλιστα, η εκπαίδευση γίνεται σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και αραβικά, κάτι που ζήτησαν οι κρατούμενοι, ώστε να έχουν πλήρη αντίληψη όσων έβλεπαν.

Πρώτιστο κίνητρο, όπως λέει η ίδια, είναι άπαντες να μπορούν να χειρίζονται καταστάσεις όπου μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ασφάλεια. Οι υπάλληλοι, για παράδειγμα, μπορούν να φροντίσουν όχι μόνο κάποιον κρατούμενο, αλλά και συνάδελφό τους.

Ειδικά για τους κρατούμενους, συμπληρώνει, το πρόγραμμα μπορεί να αποβεί ωφέλιμο, καθώς αποκτώντας γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, αυξάνουν τις πιθανότητες απασχόλησης σε διάφορους ρόλους φροντίδας και εθελοντισμού και -το σημαντικότερο- αποκτούν κρίσιμη αυτοπεποίθηση.

«Κανένας δεν είναι αόρατος», συμπληρώνει εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση για τη φιλοξενία που της επιφυλάχθηκε κατά την παρουσία της στις εγκαταστάσεις, καθώς και για την αποδοχή της οποίας έτυχε το πρόγραμμα από υπαλλήλους και κρατούμενους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Ασφάλεια σκηνής ατυχήματος, ασφάλεια πρώτου επιλαμβανόμενου
  • Επίδειξη ΚΑΡΠΑ σε εκπαιδευτικό πρόπλασμα
  • Επίδειξη χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (Α.Ε.Α.) με εκπαιδευτικό απινιδωτή
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση πνιγμονής και πνιγμού
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση λιποθυμικού επεισοδίου
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση επιληπτικού επεισοδίου
  • Αναγνώριση παθολογικών περιστατικών (εγκεφαλικό, έμφραγμα, κρίση πανικού, αλλεργίες, μέθη κλπ)
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων
  • Αναγνώριση κατάστασης τραυματία και ορθολογική κλήση στους αρμόδιους φορείς
  • Αντιμετώπιση τραυματισμένου ατόμου σε απειλητική για τη ζωή του κατάσταση
  • Αναγνώριση και αντιμετώπιση υποθερμίας και θερμοπληξίας
  • Κατάγματα
  • Εγκαύματα
  • Πρακτική εξάσκηση με δεξιότητες σε σενάρια τραυματισμών και καρδιακής ανακοπής με βοηθητικά υλικά
  • Ερωτήσεις – απαντήσεις εντός και εκτός θεματολογίας προγράμματος

Στο πρόγραμμα υπάρχουν εκπαιδευτικό πρόπλασμα, εκπαιδευτικός απινιδωτής και βοηθητικά υλικά για την παροχή Α’ βοηθειών, ενώ η κ. Τζουμανίδου προμήθευσε το κατάστημα με εκπαιδευτικό υλικό, που μπορεί να αποβεί χρήσιμο σε περίπτωση ανάγκης.

«Μείναμε πάρα πολύ ικανοποιημένοι»

Ο Στέλιος Κουτογλίδης, διευθυντής του Αγροτικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Κασσάνδρας, εξηγεί τον λόγο για τον οποίο υλοποιείται το πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία FIRST AID TACTICS:

«Όταν μας έγινε η πρόταση, την αποδέχθηκα πολύ ευχαρίστως. Από το 2020, που έχω αναλάβει τη διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση κρατούμενων και υπαλλήλων. Το κατάστημα διαθέτει γιατρό και νοσηλεύτρια, όμως το ωράριό τους προβλέπει την παρουσία τους μέχρι τις 14:30, οπότε δημιουργείται κενό τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αν τύχει κάτι, υπάλληλοι και κρατούμενοι πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ανάγκη».

Για τις εντυπώσεις που αποκόμισε, λέει πως «μείναμε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Η παρουσίαση του προγράμματος ήταν πολύ λεπτομερής και κατανοητή. Για να καταλάβετε, οι υπάλληλοι παρέμειναν στο χώρο και μετά την παρέλευση του ωραρίου τους, ώστε να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του προγράμματος».

Με τις λέξεις «βεβαίως» και «απόλυτα»απαντάει στην ερώτηση αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ήταν χρήσιμο και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ αναφέρεται και στις δράσεις που «τρέχουν» όχι μόνο στην Κασσάνδρα, αλλά και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα:

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής δίνουν μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση. Έχουμε “τρέξει” κάποια προγράμματα του ΟΑΕΔ, που θα βοηθήσουν τους κρατούμενους ως προς την επανένταξή τους στην κοινωνία. Πέρσι υλοποιήσαμε και προγράμματα της ΔΥΠΑ».

«Ήταν ό,τι καλύτερο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα λέει ο αρχιφύλακας Δημήτρης Νταλιάνης:

«Η εκπαίδευση είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Είχα βιώσει κάτι αντίστοιχο πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλά τότε συμμετείχαν μόνο υπάλληλοι. Αυτήν τη φορά πήραμε κι άλλες πληροφορίες. Ήταν ό,τι καλύτερο, ειδικά στη δική μας υπηρεσία, όπου βιώνουμε τέτοια περιστατικά.

Συνομιλώντας με κρατούμενους, διαπίστωσα ότι και αυτοί βρίσκουν την εκπαίδευση πολύ χρήσιμη.

Η υλοποίηση του προγράμματος και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα θα βοηθούσε πάρα πολύ. Δίνει λύσεις σε κάτι που αντιμετωπίζουμε συχνά στις φυλακές. Στην Κασσάνδρα δεν είναι και τόσο συχνά τα περιστατικά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία είναι πολύ χρήσιμη».

πηγή https://www.makthes.gr