Της Μορφούλας Ντέμπλα
Κάθε χρόνο παρατηρείται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η άναρχη εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων και η δημιουργία στους  δήμους διάσπαρτα νέων σκουπιδότοπων. Πέρα από την αισθητική υποβάθμιση, το φαινόμενο συνιστά κίνδυνο της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.

Οι δήμοι φροντίζουν για τη συλλογή των αστικών απορριμμάτων αδυνατούν όμως να κάνουν το ίδιο με τα ογκώδη αντικείμενα, που τόσο ο ρυθμός απόρριψης όσο και ο καθημερινός όγκος είναι τέτοιος, που στην κυριολεξία τη μία ημέρα φορτηγά του δήμου καθαρίζουν και την επόμενη μέρα παρατηρούνται τα ίδια φαινόμενα.

Η κακή νοοτροπία, δηλαδή κάποιων, πλήττει πέρα από το περιβάλλον και τους ευσυνείδητους συμπολίτες μας, που κάποιοι όχι μόνο σέβονται τους κοινόχρηστους χώρους αλλά κατά καιρούς προχωρούν εθελοντικά και στον καθαρισμό τους.

Στο δήμο Σιθωνίας παρά τις ειδοποιήσεις της δημοτικής αρχής και την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το τι ισχύει για την εναπόθεση των ογκωδών απορριμμάτων, η μάχη για την καθαριότητα και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όσον αφορά αυτό το μείζων θέμα συνεχίζεται μέχρι ο κάθε πολίτης να καταλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση. Γιατί το καθαρό περιβάλλον όλοι γνωρίζουμε πως είναι υπόθεση όλων μας, όλων αυτών που θέλουν να λέγονται υπεύθυνοι πολίτες.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας Ιωάννης Μαλλίνης υπογραμμίζει πως η διοίκηση επιθυμεί να βάλει “φρένο” στην εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, καλώντας τους πολίτες σε συνεργασία: «Από την αρχή θέσαμε σε πρώτο  πλάνο τα ογκώδη και τη βελτίωση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον δήμο μας. Με το που αναλάβαμε καθήκοντα βάλαμε σε εφαρμογή το “σχέδιο” για έναν δήμο καθαρό και θα κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να επιλυθεί αυτό το  πρόβλημα που λειτουργεί αντιαισθητικά ,  μολύνει το περιβάλλον και ενέχει φυσικά τον κίνδυνο πυρκαγιών. Πρέπει επιτέλους να αλλάξει η νοοτροπία κάποιων ανθρώπων και να καταλάβουν ότι η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας και οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο έναν δήμο, αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς, εάν βέβαια θέλουμε να ανήκουμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία που δεν προσβάλει τον πολιτισμό μας και δεν αλλοιώνει την εικόνα του δήμου μας »λέει υπενθυμίζοντας παράλληλα πως «ο αγώνας της καθημερινότητας είναι διαρκής και η βελτίωση αυτής βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο» και θεωρώντας πως «οι δημότες του δήμου Σιθωνίας  μπορούν να ανταποκριθούν και να υιοθετήσουν φιλικές, για το περιβάλλον, πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων και να επιτύχουν αποτελέσματα σημαντικά, τα οποία θα ζήλευαν και πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Δίνουμε μεγάλο αγώνα καθημερινά, δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση ογκώδη, προσπαθούμε να τα απομακρύνονται άμεσα», τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου  Σιθωνίας Δημήτρης Ζαφείρης στο XalkidikiPolitiki και γνωστοποιεί πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές του δήμου που είναι πιο ανεπτυγμένες οικιστικά, όπως είναι η Νικήτη η έδρα το δήμου Σιθωνίας».

Η ορθή ενημέρωση των πολιτών και η επικοινωνία μαζί τους είναι όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά «το κλειδί της ορθής διαχείρισης του ζητήματος».  Γι’αυτό τον λόγο ο δήμος Σιθωνίας ενημερώνει συνεχώς τους δημότες για τον τρόπο διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων, την ίδια ώρα που η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου είναι στη διάθεση των κατοίκων, προκειμένου να καθορίζεται ραντεβού για την άμεση συλλογή των ογκωδών.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο δήμος Σιθωνίας εδώ και καιρό έχει προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για το τι υποχρεούνται να πράξουν σε περίπτωση απόρριψης στερεών και ογκωδών αντικειμένων, αντιθέτως θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα και οι προβλεπόμενες κυρώσεις: «Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας και ειδικά οι επαγγελματίες να απευθυνόμαστε σε εταιρία ανακύκλωσης για την περισυλλογή ογκωδών και στερεών αντικειμένων, καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα οικονομικό πρόβλημα, μπορούν αυτοί και μόνο αυτοί να απευθύνονται στις κατά τόπους κοινότητες, έτσι ώστε όχημα του δήμου να μεταβεί στον χώρο τους και να παραλάβει αυτά που έχουν προς απόρριψη», καθιστά σαφές ο κ. Ζαφείρης και ξεκαθαρίζει πως «όποιος ή όποια δεν συμμορφώνεται με τα παραπάνω θα αντιμετωπίζει τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία».

«Η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών και η επαφή μαζί τους  είναι για εμάς πολύ σημαντικό για την κατανόηση όσον αφορά  τη σωστή διαχείρηση των απορριμμάτων και της συνείδησης και της ευαισθησίας όλων πάνω σε αυτό το θέμα», δηλώνει ο αντιδήμαρχος και προσθέτει επίσης πως «όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αλλάξουμε μία ξεπερασμένη και επιβλαβή για το περιβάλλον πρακτική-νοοτροπία (μερικών) και είμαι σίγουρος πως οι πολίτες θα ανταποκριθούν και μάλιστα θα μας εκπλήξουν με την ευαισθησία τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο και με αφορμή την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο δήμος Σιθωνίας θα προχωρήσει σε σύμβαση με εργολάβο, έτσι ώστε να αναλάβει να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τα ογκώδη αντικείμενα: «Θα συνεργαστούμε με κάποιον ανάδοχο, έτσι ώστε τώρα που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε έξαρση -λόγω της τουριστικής σεζόν και λόγω των πολλών ανακαινίσεων- να το ελαχιστοποιήσουμε  και να εξομαλύνουμε κάπως την κατάσταση, ορίζοντας κάποια σημεία στις κοινότητες που οι πολίτες μπορούν να εναποθέτουν τα ογκώδη », αναφέρει ζητώντας την συμβολή όλων μιας και η προσπάθεια για ένα δήμο καθαρό είναι κοινή και συνεχής.

Για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής  κατάστασης μάλιστα ο δήμος κάθε χρόνο επιβαρύνεται με υπέρογκα ποσά που φέρουν σοβαρό αντίκτυπο στον ετήσιο προϋπολογισμό του: «Πράγματι ο προϋπολογισμός του δήμου επιβαρύνεται με ένα τεράστιο κόστος ετήσιος, που ξεπερνά τα 500.000 ευρώ και ιδιαίτερα φέτος  με την επιβολή του τέλους υγειονομικής  ταφής των απορριμμάτων αυτό το κόστος μπορεί να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου έως και 1 εκατομμύριο ευρώ», ομολογεί ο κ. Ζαφείρης, κάνοντας εντελώς ξεκάθαρο την δυσχερή κατάσταση που βρίσκεται ένας δήμος που καλείται να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο όγκο απορριμμάτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης, ότι οι ανοίκειες συμπεριφορές ορισμένων  ασυνείδητων και μη συμμορφωμένων καθιστούν υπεύθυνο τον δήμο -ακόμη και αν δεν φταίει- με την επιβολή προστίμων: «Ο δήμος καθίσταται υπεύθυνος, ενώ ουσιαστικά δεν φταίει για την αλόγιστη ρίψη ογκωδών αντικειμένων με αποτέλεσμα να του επιβάλλονται πρόστιμα, τα οποία αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, όπως πολύ καλά αντιλαμβάνεστε αυτά θα έχουν αποδέκτες τους ανθρώπους οι οποίοι ευθύνονται για τούτη την κατάσταση», εξηγεί ο αντιδήμαρχος και καταλήγει: «θα συνεχίσουμε συμβάλλοντας στη  διασφάλιση της ευπρεπούς δημόσιας εικόνας του δήμου μας, ευελπιστώντας στη συνεργασία των συμπολιτών μας και απομονώνοντας αντικοινωνικές συμπεριφορές που αμαυρώνουν την  εικόνα και πλήττουν το σύνολο της κοινωνίας μας».