Σε περισσότερες από 20 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία σε Ιταλία, Ρουμανία, Αυστρία και Σλοβακιά στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για απάτη που σχετίζεται με το ταμείο ανάκαμψης.

Μετά από διασυνοριακή έρευνα συνελήφθησαν 8 άτομα κι άλλα 14 τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, τα οποία φέρονται να είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που απέσπασε 600 εκατ. από το ταμείο ανάκαμψης.

Η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτια και επιχειρήσεις, κατάσχοντας και δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία, όπως διαμερίσματα και βίλες, κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex, χρυσό και κοσμήματα, καθώς και μια Lamborghini, μια Porsche και ένα Audi Q8.

Στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν επαγγελματίες έμπειροι στην υποβολή πρότζεκτ για δημόσια χρηματοδότηση. H ομάδα χρησιμοποίησε έναν εκλεπτυσμένο μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, όπως διακομιστές cloud που βρίσκονται σε μη συνεργάσιμες χώρες, κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία και τεχνητή νοημοσύνη για την παραγωγή πλαστών εγγράφων».

Στις έρευνες συμμετείχαν οι Αρχές της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας. Ο αριθμός των ερευνών για απάτες που σχετίζονται με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ αυξήθηκε κατακόρυφα το 2023.

Πέρυσι ξεκίνησαν περισσότερες από 200 έρευνες για απάτες που αφορούσαν το ταμείο ανάκαμψης σε ολόκληρη την ΕΕ, το οποίο αξίζει περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2022, που η εκταμίευση κονδυλίων βρισκόταν στα πρώτα της στάδια, ξεκίνησαν μόλις 15 έρευνες.

ethnos.gr