Ο Δήμος Ν. Προποντίδας, η Δημοτική Κοινότητα Λακκώματος και ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος “Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ” πραγματοποίησαν τελετή αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, αφιερωμένου στον Θρακικό Ελληνισμό.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Λακκώματος, Επιμνημόσυνη Δέηση, ενώ πραγματοποιήθηκε και ομιλία από τη Φιλόλογο Μανίκατζη-Σίσκου Ελένη. Η ομιλήτρια μίλησε για τα χρόνια του διωγμού και της εξόντωσης του Ελληνισμού της Θράκης, από το 1908 ως το 1922, κάνοντας λόγω για άγνωστα γεγονότα ως σήμερα στο πλαίσιο της σύγχρονης ιστοριογραφίας.

Ο Αριστείδης Χρυσόπουλος, πρόεδρος των θρακικών Συλλόγων αναφέρθηκε στα 110 χρόνια μετά τον ξεριζωμό και τη γενοκτονία των Ελλήνων της Θράκης, στις 6 Απριλίου το 1914 και τόνισε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες διατηρούν την ιστορική μνήμη και την αλήθεια για τα όσα υπέφεραν οι Έλληνες από τους Νεότουρκους.

«Είναι καλό να θυμόμαστε τις σκοτεινές μέρες του Ελληνισμού και να μην ξεχνάμε την ιστορία μας. Δέντρο χωρίς ρίζες γέρνει και πεθαίνει», σημείωσε με έμφαση ο δήμαρχος Ν. Προποντίδας Μανώλης Καρράς.

Η κα. Θεοδώρα Κακκούλη, πρόεδρος των Ανατολικοθρακιωτών Λακκώματος Άγιος Μόδεστος, μίλησε με συγκινητικά λόγια για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και τη σημασία της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης. «Βαθιά η συγκίνηση, καθώς είναι σαν να εκπληρώσαμε μια επιθυμία πολλών ανθρώπων που πέρασαν από το χωριό και τον Σύλλογο, ένα κενοτάφιο, ένα σημείο αναφορά σε όλους τους Θρακιώτες, όλου του δήμου», είπε η ίδια με νόημα.

 

Ιστορική χαρακτήρισε τη μέρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, συγχαίροντας τους ανθρώπους που έλαβαν την πρωτοβουλία για το μνημείο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς η κατασκευή του μνημείου ήταν πάγιο αίτημα από το χωριό του Λακκώματος. Έτσι συνεργάστηκαν ο δήμος Ν. Προποντίδας, με τον πρόεδρο της κοινότητας και με τη βοήθεια του μέγα χορηγού, Γιώργου Ιγνατίδη, προέδρου της επιχείρησης Ari Foods. Μάλιστα ο ίδιος, ο κ. Ιγνατίδης σε δήλωσή του ανέφερε τα εξής:

«Η ARI AE αντιλαμβανόμενη την αξία και την σημαντικότητα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αναζητά πάντα ευκαιρίες να ανταποδώσει στην κοινωνία. Ειδικά στην τοπική κοινωνία και την περιοχή της Χαλκιδικής οι δράσεις μας αυξάνονται συνεχώς. Έχουμε δε την χαρά να συνεργαζόμαστε με άξιους ανθρώπους από τοπικούς φορείς, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Σύλλογος των Θρακιωτών. Είναι τιμή για την Εταιρεία αλλά και εμένα προσωπικά ότι είχαμε την δυνατότητα να συνδράμουμε τόσο καταλυτικά στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν άσβεστες τις ιστορικές μνήμες των προγόνων μας. Για εμάς το Μνημείο θα στέκει πρωτίστως για αυτό. Αλλά και για να μας θυμίζει πως Κοινωνία και Επιχειρηματικός κόσμος έχουν πολύ σημαντικό έργο να επιτελέσουν, στα πλαίσια της συνεργασίας για το καλό του Τόπου και των ανθρώπων του».