Την περασμένη εβδομάδα ο Βουλευτής Χαλκιδικής κύριος Ιωάννης Γιώργος συνάντησε τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κύριο Ευθύμιο Μπακογιάννη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συνομιλία τους περιλάμβανε τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος Χαλκιδικής της 1.7/01.09.1977 (ΦEK 290 Δ’) «Όροι Δομήσεως των εκτός Σχεδίου Οικισμών Χαλκιδικής», σε συνδυασμό με το καινούργιο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) των Δήμων.

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή, συμφωνήθηκε – το επόμενο χρονικό διάστημα – να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του ιδίου και του Γενικού Γραμματέα κυρίου Μπακογιάννη, αυτή τη φορά με την συμμετοχή εκπροσώπων του μελετητικού γραφείου, το οποίο επεξεργάζεται τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων, όλων των Δημάρχων της Χαλκιδικής, καθώς και της Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής.

Σκοπός της ενέργειας αυτής είναι η γνωστοποίηση και συζήτηση  των προβλημάτων που προκύπτουν κατά την διαδικασία σύνταξης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Στην συνέχεια, την Παρασκευή 05 Απριλίου 2024, ακολούθησε η επίσκεψη του Βουλευτή στον Γενικό Γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Ευστάθιο Σταθόπουλο (2).

Απώτερος στόχος της εν λόγω συνάντησης υπήρξε η εκ νέου συζήτηση με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, με θέμα το Αγρόκτημα της Κρήνης, μια περίπτωση που ταλανίζει χρόνια τους κατοίκους της περιοχής.

Η ενέργεια αυτή αποτέλεσε το επόμενο βήμα για την εξέλιξη του συγκεκριμένου ζητήματος, ύστερα από  επαφές που ξεκίνησαν, κατόπιν πρότασης των κατοίκων του οικισμού, αλλά και του δικηγόρου τους κυρίου Τσέλιου, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων μου τον Ιούλιο του 2023.

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε και ένα ακόμη – εξίσου σοβαρό – ζήτημα, αυτό της τακτοποίησης και εξεύρεσης λύσης των Αγροτεμαχίων που βρίσκονται στη κατοχή κατοίκων πολλών χωριών της Χαλκιδικής (όπως για παράδειγμα στα Βράσταμα, Μεταγγίτσι, Βάβδο, Γαλαρινό κ.α.), τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Επί των τιθέμενων θεμάτων, αναμένουμε απαντήσεις από τους δύο Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.