Έντονες αντιδράσεις προέκυψαν από τη Νέα Αριστερά Χαλκιδικής, ύστερα από την απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Προποντίδας στις 21/2/24 για εκμίσθωση σε ιδιώτη της υγροτοπικής έκτασης “Σαχάρα” (400 στρέμματα) για 50 χρόνια.

Η Νέα Αριστερά υπογραμμίζει πως «μετά την αγορά, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, 44 στρεμμάτων από ιδιώτη το 2013 και άλλων 27 στρεμμάτων το 2023 από τον ίδιο ιδιώτη (δίπλα σε ρέμα), πλέον ύστερα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (21/2/24) σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος από το παραλιακό τμήμα μεταξύ Νέας Ηράκλειας και Νέας Καλλικράτειας, περνά σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα πρώτον η φυσική ασπίδα προστασίας να κινδυνεύει και δεύτερον -την ώρα που ο αναβρασμός από τον κόσμο για ελεύθερες παραλίες μεγαλώνει-, με τη πράξη αυτή ο δήμος στερεί το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης των λουομένων σε μια τέτοια έκταση».

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Νέα Αριστερά Χαλκιδικής ζητά από τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας Μ. Καρρά να αναιρέσει και να ανακαλέσει, ακυρώνοντας εγκαίρως την δημοπρασία της έκτασης και να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής για την εφαρμογή του σχεδίου της ορθολογικής, βιώσιμης και οικολογικά αποδεκτής αξιοποίησης ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου, την ίδια ώρα που καλεί τους πολίτες της περιοχής να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος στη Σαχάρα και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

Η ακριβής τοποθέτηση της Νέας Αριστεράς Χαλκιδικής:

Μετά την αγορά ,μέσω ΤΑΙΠΕΔ ,44 στρεμμάτων από ιδιώτη το 2013 και άλλων 27 στρεμμάτων το 2023 από τον ίδιο ιδιώτη (δίπλα σε ρέμα) ,το δημοτικό συμβούλιο Νέας Προποντίδας έλαβε απόφαση στις 21/2/24
 για εκμίσθωση σε ιδιώτη όλης της υπόλοιπης  υγροτοπικής έκτασης(400 στρέμματα).

Δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από το παραλιακό τμήμα μεταξύ Νέας Ηράκλειας και Νέας Καλλικράτειας, περνάει σε ιδιωτη-ιδιωτες.Πιθανοτατα  με όρους μονοπωλιακούς.

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας-Νέας Ηράκλειας Χαλκιδικής εξαιτίας της γεωμορφολογίας και του φυσικού κάλλους της, γνωστή ως “Χρυσή Αμμουδιά”, ως «έλος Μοίρας» ή ως “Σαχάρα”, υπάρχει ένα καταγεγραμμένο υγροτοπικό οικοσύστημα αμμοθινών με την ονομασία «Έλος Μοίρας» κωδικό 127088000 με βάση την Εθνική Απογραφή των Ελληνικών Υγροτόπων. 
Οι  αμμοθίνες έχουν  ανεκτίμητη αξία γα την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και αποτελούν φυσικό φίλτρο και φυσικό αντιπλημμυρικό φράγμα για το αλμυρό νερό της θάλασσας σταθεροποιώντας την ακτογραμμή και το έδαφος.Επισης προσθέτουν αξία στην αισθητική του τοπίου και επομένως στην ελκυστικότητα σε ότι αφορά αναψυχικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες ήπιας μορφής.
Εδώ και χρόνια έγινε προσπάθεια, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και κατοίκους της περιοχής, για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του αμμοθινικού/υγροτοπικού οικοσυστήματος της «Σαχάρας» («Έλος Μοίρας») ως προστατευτέας και την υπαγωγή της στις κατηγορίες «Προστατευόμενου τοπίου» ή «Προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού» με βάση τον ν. 3397/2011. Για την τεκμηρίωση του αιτήματος  συντάχθηκε εμπεριστατωμένη Ειδική Έκθεση η οποία κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Μακεδονίας Θράκης. Στην Ειδική Έκθεση περιλαμβάνονται προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης με τρόπο που συνάδει με την προστασία της και την ανάδειξή της ως τόπο οικοπεριήγησης.
Το ζητούμενο είναι το  οικοσυστημα  της «Σαχάρας»  να λειτουργεί ευεργετικά για το περιβάλλον (τοπίο, τοπικό κλίμα, υδρονομία, βιοποικιλότητα κα), αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα υποστηρίζει με αειφορικό τρόπο την τοπική (οικο-τουριστικά) οικονομία.
 
Ο Δήμος Νέας Προποντίδας αντί να συνηγορήσει και να κινητοποιηθεί , ως όφειλε, προς αυτή την κατεύθυνση,  δημοπρατεί σήμερα την εν λόγω έκταση και την παραδίδει για πενήντα χρόνια βορά σε ιδιώτες που αποδεδειγμένα, κρίνοντας από τον τρόπο που «αξιοποίησαν» την παρακείμενη έκταση, κανέναν απολύτως σεβασμό δεν θα δείξουν στην προστατευόμενη περιοχή και θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές  σε ένα οικολογικά ευαίσθητο περιβάλλον. 

Επιπλέον με την ιδιωτικοποίηση της παραλίας θα  αποκλειστεί η ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων σε μια μεγάλη έκταση,  την στιγμή που χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται για το αναφαίρετο δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για αυτά τα φυσικά αγαθά.

Ως Νέα Αριστερά Χαλκιδικής καλούμε τον Δήμαρχο Νέας Προποντίδας ,έστω και την ύστατη στιγμή  να ακυρώσει  την δημοπρασία της έκτασης και να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους κατοίκους της περιοχής για την εφαρμογή του σχεδίου της ορθολογικής, βιώσιμης και οικολογικά αποδεκτής αξιοποίησης ενός ανεκτίμητου φυσικού πόρου. 
 
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος της Σαχάρα και την ελεύθερη πρόσβαση τους στην παραλία και στη θάλασσα.
Στην εποχή που η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασικό στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, δεν επιτρέπεται να θυσιάζονται σημαντικοί φυσικοί πόροι στο βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων.