Πολιτισκή βούληση, αλλά και επιπλέον όπλα ζήτησε από τη Δύση ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την ομιλία του από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε τη γη μας, να προστατεύσουμε τις πόλεις μας, αλλά χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά, κάποιες δεκάδες συστήματα και σύγχρονα αεροσκάφη», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος και συμπλήρωσε: «πρέπει να κερδίσουμε τον Πούτιν για να μην σύρει τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στις επισκέψεις της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου -η οποία ήταν παρούσα στην αίθουσα και τον άκουγε-, αλλά και την πρόσφατη του Κυριάκου Μητσοτάκηστην πολύπαθη χώρα.

«Ήρθαν στην Ουκρανία και είδαν την κατάσταση», είπε ευχαριστώντας τους, ενώ σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με παλαιότερη δήλωσή του πως αν δεν υπάρξει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, η Ουκρανία θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, είπε ότι η χώρα του «λειτουργεί ως ασπίδα στη ρωσική επιθετικότητα. Είναι δύσκολο αν δεν υπάρχει ενότητα και οπλισμός».

«Το μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί, όταν έχουμε όπλα, θα “σπάσουμε την πλάτη” του Πούτιν. Απαιτούνται αντιαεροπορική άμυνα, πυροβολικό και όπλα μακρού βεληνεκούς. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους εταίρους μας, αλλά αυτά που έχουμε τώρα δεν είναι αρκετά, Πρέπει να χάσει ο Πούτιν», συνέχισε.

Συμπλήρωσε ακόμη πως «είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και να ανακαταλάβουμε περιοχές. Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από την Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη. Αν χάσουμε την μια περιοχή μετά την άλλη, θα χάσουμε την χώρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη πως όλα τα πλήγματα που έχει επιφέρει ο ουρκανικός στρατός είναι από δικά τους όπλα. «Δεν χρησιμοποιήσαμε δυτικό οπλισμό για να επιτεθούμε σε στόχους σε ρωσικό έδαφος. Ό,τι χρησιμοποιήθηκε για τέτοιες επιθέσεις (με στόχους αποκλειστικά στρατιωτικούς ή ενεργειακούς) είναι αποκλειστικά ουκρανικής κατασκευής», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο σε ερώτηση για το αν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει εδάφη για να εξασφαλίσει ειρήνη απάντησε πως «η Ουκρανία έχει εισηγηθεί μια πρόταση για ειρήνη».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, σημείωσε πως «οι Ρώσοι μισούν ό,τι βρίσκεται έξω από τα σύνορά τους».

«Δεν υπάρχει λόγος να έχει κανείς σχέση με τη Ρωσία τώρα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό πρόβλημα το πώς ενημερώνουν τους πολίτες τους. Το θέμα είναι ότι οι Ρώσοι μισούν ό,τι βρίσκεται έξω από τα σύνορά τους. Πρέπει να τους απομονώσουμε μέχρι να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τις δημοκρατίες», δήλωσε.

πηγή Voria.gr