Την ώρα που στην Ελλάδα έχουν πάρει «φωτιά» οι αγοραπωλησίες ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa, η Ισπανία – μετά την Πορτογαλία – θα τερματίσει το εν λόγω πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, η Ισπανία θα τερματίσει το πρόγραμμα Golden Visa για τους ξένους που επενδύουν περισσότερα από 500.000 ευρώ (541.200 δολάρια) για να αγοράσουν σπίτι στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, περίπου το 94% των Golden Visa που εκδίδονται σήμερα αφορούν αλλοδαπούς που κάνουν αυτού του είδους τις επενδύσεις, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Η κυβέρνηση θα μελετήσει μια έκθεση σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη νότια περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Τέλος και στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία αναθεώρησε πρόσφατα το δικό της σύστημα «χρυσής βίζας» και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για να αντιμετωπίσει την κρίση στέγασης. Όσοι θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα παραμονής μπορούν ακόμη να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Εκτιμάται ότι η χρυσή βίζα έχει προσελκύσει κεφάλαια 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (8 δισεκατομμύρια δολάρια) από την έναρξή της το 2012, με τα περισσότερα χρήματα να είναι από την Κίνα, τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περίπου το 90% αυτών των χρημάτων πήγαν σε ακίνητα, πυροδοτώντας αντιδράσεις για εκτίναξη των τιμών των κατοικιών σε ένα από τα φτωχότερα έθνη της δυτικής Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να σταματήσουν τέτοια προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Η Golden Visa στην Ελλάδα

Το κενό που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται επί του παρόντος η Ελλάδα, η οποία φιγουράρει σε αρκετές λίστες ως η πλέον ελκυστική Golden Visa. Η Χρυσή Βίζα παραμένει η πιο περιζήτητη στον κόσμο, καθώς από το 2021 έως το 2023 το πρόγραμμα προσέλκυσε 4,3 δισ. ευρώ συνολικά, από 7.387 ξένες επενδύσεις.

Στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και σε όλα τα νησιά άνω των 3.000 κατοίκων το ελάχιστο ύψος της επένδυσης θα αυξηθεί στις 800.000 ευρώ. Σήμερα ισχύει όριο 500.000 ευρώ μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και τα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Ετσι, περιοχές όπως η Εύβοια, η Κρήτη και όλοι οι δημοφιλείς νησιωτικοί προορισμοί θα έχουν πλέον το υψηλό όριο των 800.000 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί σε 400.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα συγκέντρωσης όλης της ζήτησης σε λίγα σημεία ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απότομες αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών. Η μοναδική περίπτωση όπου θα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ θα αφορά τα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να προχωρούν σε τέτοιες αγορές ώστε να δοθεί νέα «ζωή» σε πολλά ακίνητα που παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα.

Πηγή ΟΤ