Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τα ονόματα 255 ερευνητών και ερευνητριών στην Ευρώπη που πρόκειται να λάβουν επιχορηγήσεις προηγμένης έρευνας του ΕΣΕ. Η χρηματοδότηση αφορά μια από τις πλέον εμβληματικές και ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις της ΕΕ, παρέχοντας στους κορυφαίους ανώτερους ερευνητές και ερευνήτριες την ευκαιρία να υλοποιήσουν φιλόδοξα έργα, με κίνητρο την περιέργεια. Οι νέες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 652 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους νέους και τις νέες δικαιούχους του ΕΣΕ! Οι επιχορηγήσεις αυτές όχι μόνο θα στηρίξουν κορυφαίους ερευνητές και ερευνήτριες στη διεύρυνση των ορίων της γνώσης, αλλά θα δημιουργήσουν και περίπου 2.500 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό ερευνητικό προσωπικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επένδυση αυτή καλλιεργεί την επόμενη γενιά λαμπρών μυαλών. Ανυπομονώ να δω τα ρηξικέλευθα επιτεύγματα που θα ακολουθήσουν και τις νέες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια.»

Οι εξαγγελθείσες επιχορηγήσεις θα στηρίξουν την έρευνα αιχμής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τις βιοεπιστήμες και τις φυσικές επιστήμες έως τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα άτομα που θα λάβουν τις επιχορηγήσεις πρότειναν να υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, τα περισσότερα επιχορηγούμενα έργα θα υλοποιηθούν από ιδρύματα στη Γερμανία (50), τη Γαλλία (37) και τις Κάτω Χώρες (23). Μεταξύ των ατόμων που επιλέχθηκαν συγκαταλέγονται Γερμανοί (50 ερευνητές και ερευνήτριες), Γάλλοι (31), Βρετανοί (28), Ιταλοί (22) και πολίτες άλλων 28 χωρών. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού υποβλήθηκαν 1.829 προτάσεις, εκ των οποίων σχεδόν το 14% επιλέχθηκε για χρηματοδότηση. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιχορηγήσεις θα δημιουργήσουν 2.480 θέσεις εργασίας στις νέες ομάδες που θα σχηματίσουν οι δικαιούχοι των επιχορηγήσεων.