Ιδιαίτερα σημαντικοί  πόροι θεωρούνται για τον δήμο Αριστοτέλη τα αυξημένα μεταλλευτικά τέλη των τελευταίων ετών που αξιοποιούνται σε αναπτυξιακά έργα και βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το ύψος των μεταλλευτικών τελών για το 2022 ανήλθε στα 3,5 εκατ. ευρώ, που έλαβε ο δήμος ήδη, ενώ για το 2023 θα λάβει ακόμη περισσότερα, και συγκεκριμένα εκτιμώνται στο ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ.

Τα αυξημένα ποσά των δύο τελευταίων ετών προκύπτουν έπειτα από την απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για διπλασιασμό του ποσοστού των τελών που αποδίδονται στον δήμο από το 20% στο μέγιστο επιτρεπτό όριο του 40%. Ένα ποσοστό διπλάσιο, το οποίο διεκδίκησε η δημοτική αρχή με γνώμονα τις ανάγκες της περιοχής. Αυτό το ποσό, (τα 3.5 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη Μεταλλευτική και Λατομική Δραστηριότητα στην Ελλάδα το 2022, αντιστοιχεί στο 95,6% του συνόλου των εσόδων υπέρ δήμων από εκμετάλλευση μεταλλείων σε όλη την Ελλάδα.

Πέραν όμως της απόδοσης των αυξημένων μεταλλευτικών τελών που οφείλει να αποδίδει στο Δημόσιο, η Ελληνικός Χρυσός επιπρόσθετα υλοποιεί με συνέπεια εδώ και χρόνια ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία δεκαετία οι επενδύσεις μέσω του προγράμματος ξεπερνούν τα 26 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2022, η εταιρεία προχώρησε σε κοινωνικές επενδύσεις συνολικής δαπάνης 1,45 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 137 έργων και δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, και το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ». Για το 2022, τα τακτικά έσοδα του δήμου ήταν περίπου 7 εκατομ. ευρώ. Εύκολα κατανοεί κανείς τη σημασία επενδύσεων ύψους 1,45 εκατ. ευρώ. Ομοίως το 2023 τα τακτικά έσοδα του δήμου Αριστοτέλη αυξήθηκαν στα 7,6 εκατ. ευρώ, όπου και πάλι τα 1,73 σε δράσεις της Ελληνικός Χρυσός προσέφεραν σημαντική ανάσα.

 

Επιπλέον, για την ενίσχυση των βασικών υποδομών του, καθώς και για αναπτυξιακά έργα, ο δήμος Αριστοτέλη έχει αυξημένους πόρους, σχεδόν κατά το ήμισυ, σε σχέση με τα τακτικά του έσοδα, μόνο από τα μεταλλευτικά τέλη τόσο το 2022 όσο και το 2023.

Ακόμη και αθροιστικά αν το δούμε, σημειώνουμε ότι για τα έτη 2022, 2023, ο δήμος Αριστοτέλη λαμβάνει από τη μεταλλευτική δραστηριότητα – μεταλλευτικά τέλη και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – 11.48 εκατομμύρια ευρώ που κατευθύνονται άμεσα και έμμεσα στην τοπική κοινωνία. Το παραπάνω ποσό αποκτά διαφορετική αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα του δήμου για το 2023 βάσει προϋπολογισμού ξεπερνούν τα 53 εκατ. ευρώ.