Η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου θα είναι πλέον υπεύθυνη για τις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας, ενώ οι αιτήσεις και η σχετική διαδικασία θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Επί της ουσίας οι Δήμοι εξαιρούνται από τη διαδικασία, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν τη σχετική αρμοδιότητα.

Ο νόμος 5092/2024 με τίτλο «Διατάξεις για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε παραθαλάσσιες περιοχές», αλλάζει ουσιαστικά τα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα με την παραχώρηση αιγιαλού και μάλιστα φέρνει ελέγχους “βαριές” ποινές σε αυτούς που δεν θα συμμορφώνονται με την τάξη!

«Εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες ο νόμος 5092/2024 και έχουν αλλάξει πλέον πολλά σε σχέση με τις μισθώσεις των αιγιαλών και της παραλίας», αναφέρει σε δήλωσή του στο XalkidikiPolitiki ο δικηγόρος Αθανάσιος Γιοβανούδας υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «έχει αλλάξει ο τρόπος μίσθωσης και οι επιχειρηματίες από εδώ και στο εξής δεν θα πρέπει να αιτούνται και να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά τους στους κατά τόπους αρμοδίους δήμους, αλλά μέσω ειδικής πλατφόρμας του Υπ. Οικονομικών».

Όπως εξηγεί ο ίδιος οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να συνεργάζονται με τους κατάλληλους ανθρώπους (επιστήμονες) για να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και να τηρούν τις συγκεκριμένες προθεσμίες που θέτει ο νόμος.

Σε περίπτωση λάθους του αιτούντα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Γιοβανούδας «το λάθος δεν μπορεί να συγχωρηθεί, καθώς υπάρχουν προθεσμίες και αν υπάρξει λάθος και δεν υπάρξει η σύμβαση παραχώρησης, ο επιχειρηματίας δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στη τοποθέτηση ομπρέλας και ξαπλώστρας στον αιγιαλό».

Για την κατάθεση του φακέλου ο ίδιος προσθέτει: «Ο φάκελος κατατίθεται κανονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας και τον επεξεργάζεται η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής (για τον δικό μας νομό), η οποία θα στείλει τη σύμβαση ηλεκτρονικά στον επιχειρηματία και έπειτα εκείνος θα μπορεί να τοποθετήσει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες στην παραλία που θέλει να κάνει χρήση».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο υπάρχουν δυο (2) ειδών παραχωρήσεις που η μια αφορά όμορες επιχειρήσεις και η άλλη δημοπρασία, όταν βέβαια δεν υπάρχει όμορη επιχείρηση: «Όταν κάποιος έχει κατάστημα με ελάχιστο πρόσωπο στον αιγιαλό 4 μέτρα θα μπορεί να μισθώσει έκταση από 150 τ.μ. έως 500 τ.μ.. Στη δημοπρασία θα μπορεί να μισθώσει επίσης από 150 έως 500 τ.μ. το μέγιστο», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιοβανούδας σημειώνοντας πως «ο νομός δεν θέτει κάποιες άλλες προδιαγραφές».

Όπως συνεχίζει ο ίδιος, επειδή στη Χαλκιδική μεσολαβούσαν τμήματα του παλαιού αιγιαλού τα οποία τα διαχειρίζονταν και συνεχίζει να τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, για να αποκτήσει μια επιχείρηση ομορότητα θα έπρεπε πρώτα να μισθώσει το τμήμα της ΕΤΑΔ (παλαιού αιγιαλού). Με αυτό τον τρόπο παρατηρούνταν πολλές καθυστερήσεις και πολλοί επιχειρηματίες αν και έκαναν την διαδικασία πολύ πριν από το καλοκαίρι, δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν το μισθωτήριο με την ΕΤΑΔ για να μπορέσουν μετά να μισθώσουν την έκταση από την Κτηματική Υπηρεσία για τον αιγιαλό: «Πλέον θα γίνεται κατευθείαν η διαδικασία και ως προς την ΕΤΑΔ, και αν η ΕΤΑΔ εντός 30 ημερών δεν αποστείλει τη σύμβαση θα θεωρείται ότι σιωπηρά έχει μισθώσει ο επιχειρηματίας την έκταση για χρήση του αιγιαλού», εξηγεί.

Για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού ο κ. Γιοβανούδας σημειώνει: «Θα πρέπει να διατηρεί ο αιγιαλός τον κοινόχρηστο χαρακτήρα για όλους τους πολίτες που θέλουν να κάνουν χρήση, χωρίς να επισκέπτονται της επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορούν να τοποθετούνται μόνο ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα και δεν θα μπορούν να τοποθετούνται στερεά συνδεδεμένες κατασκευές».

Για τους ελέγχους και το τι ακριβώς θα ισχύει ο ίδιος απαντά: «Πλέον θα μπορεί να γίνει καταγγελία μέσω της πλατφόρμας από οποιονδήποτε πολίτη που θεωρεί ότι κάποιος επιχειρηματίας παραβιάζει τον μισθωτήριο του ή δεν έχει καθόλου μισθωτήριο για το τμημα που χρησιμοποιεί και θα γίνεται έλεγχος από την Κτηματική Υπηρεσία και με τη συνδρομή του δήμου θα γίνεται αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των κατασκευών αυτών, αν εντός ολίγων ημερών ο επιχειρηματίας δεν έχει φροντίσει για την απομάκρυνση τους», λέει ενώ γνωστοποιεί πως το κόστος θα επιβεβαιώνεται στο προσωπικό ΑΦΜ του επιχειρηματία και όπου χρειαστεί θα ζητείται και η συνδρομή της ΕΛΑΣ. 

Το αρνητικό αυτή τη στιγμή στο νομό Χαλκιδικής είναι σύμφωνα με τον κ. Γιοβανούδα ότι υπάρχουν μόνο 2 υπάλληλοι στην Κτηματική Υπηρεσία, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι η και για τις μισθώσεις, την επεξεργασιών των εγγράφων, τους ελέγχους, τις συμβάσεις, τις εκθέσεις αυτοψίας, αλλά και για την έκδοση πρωτοκόλλων που αφορούν μια μεγάλη μερίδα πραγμάτων: «Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα αυτό στο πως θα μπορέσουν να υλοποιηθεί και να τηρηθεί ο νόμος πιστά, λόγω της υποστελέχωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής, η οποία αναμφίβολα θα πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με υπαλλήλους», τονίζει ο ίδιος και θεωρεί πως «οι δυο (2) υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας αυτή τη στιγμή κάνουν ηρωικές προσπάθειες για να μην εκθέτουν την υπηρεσία».

Ευελπιστώντας το καλύτερο για τις παραλίες της Χαλκιδικής ο κ. Γιοβανούδας επισημαίνει την αυστηρότητα στο νομικό πλαίσιο και καλεί τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί: «Για τους παραβάτες τα πρόστιμα πλέον γίνονται πολύ αυστηρά και θα ανέρχονται από 2.000 έως 60.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται άμεση σφράγιση με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος και θα προβλέπεται επίσης στο νόμο ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να λάβει εκ νέου για τις επόμενες χρονιές μέρος στον αιγιαλό», δηλώνει και καταλήγει λέγοντας πως «υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις που οι παραβάτες θα τιμωρούνται με ενός έτους φυλάκισης και κατάθεση χρηματικής ποινής».