Ο Λάκης Στεργιούδας με καταγωγή από την Πορταριά Χαλκιδικής υπήρξε ένας τερματοφύλακας “θρύλος” του ελληνικού ποδοσφαίρου με αμέτρητες διακρίσεις. Πήρε πρωταθλήματα με την ΑΕΚ του Μπάρλου, έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ενώ έπειτα πήρε πρωτάθλημα και με τον ΠΑΟΚ! 

Η καριέρα του κορυφαίου Λάκη Στεργιούδα ξεκίνησε από τις ακαδημίες του ερασιτεχνικού συλλόγου της γενέτηράς του, Πορταριάς, όμως ουσιαστικά πρώτη φορά αγωνίστηκε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στο ιστορικότερο σωματείο της Χαλκιδικής, τη Νίκη Πολυγύρου.

Το 1972 σε ηλικία μόλις 17 ετών εντυπωσίασε στη Νίκη Πολυγύρου τους ανθρώπους της ΑΕΚ και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την ομάδα των Αθηνών. Μονιμοποιήθηκε την περίοδο 1976-77 όταν η “Ένωση” έφτασε έως τα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.Κατέκτησε με την ΑΕΚ δύο πρωταθλήματα (1977-78, 1978-79) και δύο κύπελλα (1977-78, 1982-83).

Το καλοκαίρι του 1984 μετεγγράφηκε στον ΠΑΟΚ, με τον οποίο κατέκτησε έναν ακόμη τίτλο, το πρωτάθλημα του 1985, ενώ ήταν φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου την ίδια χρονιά, όταν ο “Δικέφαλος του Βορρά” ηττήθηκε από τη Λάρισα(4-1). Το 1986 έκλεισε την καριέρα του έχοντας συμπληρώσει 141 συμμετοχές στην Α΄ Εθνική κατηγορία (126 με την ΑΕΚ και 15 με τον ΠΑΟΚ).

Σε συνέντευξη του σε αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης δήλωσε τα εξής: Έμεινα στον Πολύγυρο, τελείωσα το Γυμνάσιο και ήμουν τυχερός, διότι οι καλές ομάδες τότε της Χαλκιδικής, ο ΠΟ Μουδανιών και η Νίκη Πολυγύρου, είχαν παίκτες που είχαν κάνει καριέρα σε μεγάλες ομάδες Ο Τάκης Ραπτόπουλος που έπαιξε στον ΠΑΟΚ και στον ΆΡΗ , ο Κεραμιδάς, που ήταν μεγάλο Εξτρέμ στον ΑΡΗ , ο Θεοφανίδης, που ήταν Σέντερ Μπακ στον ΠΑΟΚ , ο Σακελλαρίδης, που έπαιξε στην ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ και στον ΆΡΗ , ο Τσοπλάκης, ο Σέντερ Φορ της ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ που έγινε μετά Πεθερός του Γιώργου Αμανατίδη Με βοήθησαν αυτά τα θηρία να μπω στο πνεύμα του ποδοσφαίρου Με πιάνει κάποια στιγμή ο Τάκης Ραπτόπουλος και μου λέει «μικρέ, εσύ μπορείς να φτάσεις ψηλά, θέλεις να σε πάω στον ΠΑΟΚ;» Σκέφτηκα «τι μου λέει αυτός, εγώ τον έπαιζα στα χαρτάκια τον ΠΑΟΚ πριν από 2 χρόνια. Και τελικά με πήγε στον ΠΑΟΚ ο Θεοφανίδης, που ανέλαβε τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ ως πρώην παίκτης του. Ερχόταν και έβλεπε τις προπονήσεις των Ερασιτεχνών του ΠΑΟΚ ο Σάνον, ο Προπονητής της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ. Μετά από λίγες μέρες είπε ο Σάνον στον Θεοφανίδη «ο μικρός θα έρχεται να κάνει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα».

“Πήγα για Πάσχα στο χωριό μου και ήρθε εκει ο Μίμης Μελιδης ένας ΑΕΚτζής φανατικός που ήξερε ανθρώπους στην ΑΕΚ Του είπαν από το χωριό για μένα ότι έχω μεγάλο ταλέντο Αυτός γνώριζε τον Γενικό Αρχηγό της ΑΕΚ, τον Μίμη Τράγο, τον πήρε τηλέφωνο και του είπε «να δοκιμάσετε έναν μικρό που θα σας στείλω, είναι πολύ καλός» Η ΑΕΚ ήταν στα κάτω της τότε, προ Μπάρλου Με δοκίμασε ο Στάνκοβιτς και με πήρε, την ίδια εποχή μαζί μου πήρε η ΑΕΚ και τον Ραβούση”, είχε πει.

Ο Στεργιούδας με την εθνική Ελλάδας πραγματοποίησε συνολικά 5 συμμετοχές τη διετία 1976-1977. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1976 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα (διεξήχθη στην Καβάλα) εναντίον της Αυστρίας, όταν υπό τις οδηγίες του Λάκη Πετρόπουλου αγωνίστηκε βασικός σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Η τελευταία του συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1977 στον εκτός έδρας φιλικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας, αυτή τη φορά υπό την τεχνική καθοδήγηση του Αλκέτα Παναγούλια όπου και πάλι αγωνίστηκε βασικός σε ολόκληρη την αναμέτρηση.

Ο Χαλκιδικιώτης πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα, Τριαντάφυλλος (Λάκης) Στεργιούδας ζει σήμερα στη γενέτειρα του την Πορταριά και είναι 71 ετών.

wikipedia