Φωτογραφία Αρχείου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου στην Κεντρική Μακεδονία (1 Μαΐου), με τις αρχές να βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα 67 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μόλις ένα 24ωρο (από 18:00/10-04-2024 έως 18:00/11-04).

Προ ημερών στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίοςσυμμετείχε σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις σε Πυλαία και Πανόραμα και προχώρησε σε ειδική αναφορά στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας.

«Στη βόρεια Ελλάδα θα δώσουμε μάχη. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το πώς πήγανε τα πράγματα πέρυσι. Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο τον οποίο λειτουργήσαμε συνολικά αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα. Αναγνωρίζω ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδος, θα είναι όμως και φέτος. Άρα πρόληψη, οργάνωση, συνεργασία, σκληρή δουλειά, χαμηλά οι τόνοι και όλοι μαζί», τόνισε, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο υπουργός.
Ποιες είναι αυτές οι δασικές περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο και για ποιο λόγο. Το GRTimes τις καταγράφει και σας τις παρουσιάζει, όπως τις γνωρίζουν και τις διαχειρίζονται οι Πυροσβέστες, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι για να ριχτούν στη μάχη. «Για άλλη μια φορά θα βάλουμε πλάτη, με φιλότιμο και επαγγελματική προσήλωση», διαμηνύει μέσω του GRTimes ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Ιωαννίδης.

Οι 11 SOS περιοχές για εκδήλωση φωτιάς στην Κεντρική Μακεδονία

Νομός Θεσσαλονίκης-Σέιχ Σου:

Η ιδιαιτερότητα του δάσους του Σέιχ Σου είναι ότι πρόκειται για «μίξη» δάσους και περιαστικού ιστού, με έντονη βλάστηση.«Προσπαθούμε να είναι οχυρωμένο για το καλοκαίρι, με συνεχείς περιπολίες από πυροσβέστες και εθελοντές, κάμερες πυρανίχνευσης, δεξαμενές και συνεχώς τροφοδοτημένους κρουνούς», λέει ο κ. Ιωαννίδης ο οποίος επισημαίνει έντονα το θέμα της προσβασιμότητας στο δάσος, σε σχέση με τις εργασίες του Fly Over. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα ανταπεξέλθει ο κρατικός μηχανισμός σε περίπτωση πυρκαγιάς, να δούμε κατά πόσο άμεσα μπορεί να γίνει η προσέγγιση από οχήματα, τα πληρώματα στο σημείο της φωτιάς. Είναι ένα “στοίχημα”», υπογραμμίζει.

Νομός Χαλκιδικής – Άγιο Όρος-Σιθωνία, Χολομώντας

Το βουνό του Χολομώντα, αλλά και τα δάση της Σιθωνίας είναι πλούσια και «σφύζουν» από έλατα, πεύκα, καστανιές και οξιές, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η πρόσβαση στο Άγιο Όρος, όπου επίσης υπάρχει πάρα πολύ πυκνό δάσος, εξαιτίας και της απουσίας υλοτόμησης.

Νομός Πιερίας: Οροσειρά Ολύμπου-Πιέρια Όρη
Η οροσειρά του Ολύμπου και τα Πιέρια Όρη, όπου πριν από λίγες ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά αντιμετωπίζουν και αυτά αυξημένο κίνδυνο, εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων τους. Μεγάλες οροσειρές, μεγάλος όγκος, αλλά και ιδιαίτερημορφολογία εδάφους, με απότομες κλίσεις, που φτάνουν μέχρι και  το 80-90% και δυσκολεύουν το έργο των πεζοπόρων τμημάτων, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να απαιτείται η χρήση εναέριων μέσων. Μάλιστα, αυτές τις μέρες, αναμένεται να αυξηθούν οι περιπολίες στο κομμάτι του δάσους στα Πιέρια Όρη, που κάηκε.

-Νομός Σερρών: Παγγαίο, Μπέλλες
Δύο σημεία με εξαιρετικά πλούσια βλάστηση, αλλά και ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, που είναι βραχώδες.

-Νομός Ημαθίας: Βέρμιο
Το Βέρμιο, το οποίο συνορεύει με Πιέρια Όρη και την Κοζάνη, διαθέτει ένα πολύ πυκνό δάσος ελάτου, ενώ και στο χιονοδρομικού κέντρου του Σελίου ελλοχεύουν κίνδυνοι εξαιτίας και των πολλών περιπατητών που το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Νομός Πέλλας: Βόρρας (Καϊμακτσαλάν), Τζένα

Στην Πέλλα εδρεύει το δεύτερο μεγαλύτερο δασαρχείο της χώρας, αυτό της Αριδαίας, με δεξαμενή νερού 40 τόνων και αντιπυρικές ζώνες, που ήδη έχουν υλοποιηθεί. Εδώ συναντά κανείς σαθρά υποστρώματα και υπεδάφια βλάστηση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Όλο το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί επιπλέον φέτος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτή την αντιπυρική περίοδο, με συντηρήσεις σε οχήματα και εξοπλισμό. Για άλλη μια φορά θα βάλουμε πλάτη, με φιλότιμο και επαγγελματική προσήλωση», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.