Πάνω από το ένα τρίτο των πιο επικίνδυνων εγκληματικών δικτύων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπλένουν τα κέρδη τους μέσω της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με έκθεση της Europol για το οργανωμένο έγκλημα.

Η Europol διαπίστωσε ότι, από τις εγκληματικές ομάδες που αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή, το 41% χρησιμοποιούσαν ακίνητα για να ξεπλύνουν τα παράνομα έσοδά τους, ενώ άλλες δημοφιλείς μέθοδοι τους για τον σκοπό αυτό ήταν τα πολυτελή αντικείμενα, οι επιχειρήσεις έντασης μετρητών, όπως στον τομέα της φιλοξενίας, και τα κρυπτονομίσματα.

«Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας παράγοντας στον χώρο του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος που να μην συνδέεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με έναν τομέα της νόμιμης οικονομίας, είτε για να διαπράξει την εγκληματική δραστηριότητα, είτε για να τη συγκαλύψει, είτε για να ξεπλύνει τα εγκληματικά του κέρδη», σύμφωνα με την έκθεση.

Υψηλός κίνδυνος από 821 εγκληματικές ομάδες

Η χαρτογράφηση των εγκληματικών ομάδων γίνεται καθώς η ΕΕ προσπαθεί να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα, εν μέσω βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά σε ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Σουηδίας, και κατασχέσεων ποσοτήτων – κοκαΐνης ρεκόρ στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, της Αμβέρσας.

Η έκθεση εντοπίζει 821 εγκληματικές ομάδες – με συνολικό αριθμό μελών άνω των 25.000 – που αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο για την ΕΕ και προειδοποιεί ότι είναι σε θέση να «προκαλέσουν σημαντική ζημία στην εσωτερική ασφάλεια, το κράτος δικαίου και την οικονομία της ΕΕ».

Διακίνηση ναρκωτικών η κυριότερη δραστηριότητα

Οι συμμορίες δεν έχουν σύνορα, είναι διεθνείς και η πιο κοινή τους δραστηριότητα είναι η διακίνηση ναρκωτικών, με τις μισές να εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, σύμφωνα με την έκθεση.

Αλλες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται οι εγκληματικές ομάδες είναι η απάτη, το έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας, η διακίνηση μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων.

Με πληροφορίες από Bloomberg