«Γενναία» παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που «ταλανίζουν τους επιχειρηματίες», με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ενδεχόμενα πρόστιμα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΠΟΒΑΚΩ όπως αναφέρει στην επιστολή της έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων μελών της, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης προκειμένου «να μην συνεχίσει η αγορά να βρίσκεται σε αναστάτωση και να μην επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το ενδεχόμενο προστίμων».

Μεταξύ των προβλημάτων επισημαίνονται:

Καθυστερήσεις στην έκδοση επιταγής, παρά το γεγονός πως οι επιχειρηματίες έχουν λάβει έγκριση για το voucher που προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών για την αναβάθμιση των τερματικών POS. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες να πληρώνουν οι ίδιοι, τις εταιρείες που προχωρούν στη σύνδεση.

Ζητήματα συμβατότητας μεταξύ ταμειακών και POS, που οδηγούν σε καθυστερήσεις από τις εταιρείες με συνέπεια πολλοί επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να είναι ληξιπρόθεσμοι.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή «ένα άλλο ζήτημα που χρήζει άμεσα λύσης είναι η περίπτωση της επιβεβλημένης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ακύρωσης απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα ή για την περίπτωση των συναλλαγών tax free. Για την περίπτωση, μάλιστα, συναλλαγών tax free, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί λόγω της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα σε νησιωτικούς προορισμούς, τους οποίους επισκέπτονται πολίτες τρίτων χωρών».

«Η αγορά δεν αντέχει να βιώνει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΜμΕ δίνουν τον υπέρτατο αγώνα επιβίωσης εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία (ακρίβεια, υψηλό λειτουργικό κόστος,υψηλές τιμές πρώτων υλών, έλλειψη ρευστότητας, κλπ).  Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στην εγκατάσταση των POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δώσει γενναία παράταση, μέχρις ότου λυθούν τα προβλήματα, με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ενδεχόμενα πρόστιμα», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΒΑΚΩ.