«Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στη θάλασσα»  πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με τη στήριξη του δήμου Νέας Προποντίδας, την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 και ώρα 11 π.μ. στα Νέα Μουδανιά.

Στην άσκηση συμμετείχαν ακόμη το Λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών και ο Ναυτικός ‘Oμιλος Νέων Μουδανιών (ΝΟΜ).

«Μια άσκηση με πολλά διαφορετικά σενάρια, ξεκινώντας με έρευνα και διάσωση αγνοούμενου όπου όλα τα σκάφη της ομάδας μας θα αναλάβουν από ένα κομμάτι της θαλάσσιας περιοχής, έτσι ώστε να ξεκινήσουν μοτίβα έρευνας για την αναζήτηση του αγνοούμενου. Στη συνέχεια θα κάνουμε έρευνα για την αντιμετώπιση τραυματιών, προσομοιάζοντας ένα ατύχημα και πως μπορούμε να δώσουμε πρώτες βοήθειες, αλλά και να μεταφέρουμε τους τραυματίες με ασφάλεια στη ξηρά. Επίσης θα περάσουμε στην παραλία όπου θα πραγματοποιήσουμε απεγκλωβισμό από φλεγόμενο οικισμό και τέλος θα μάθουμε πως να κάνουμε ανασυρσεις, εκπαιδεύοντας έτσι τα νέα μας μέλη και θυμίζοντας στα παλιά μας κάποια βασικά στοιχεία», αναφέρει η υπεύθυνη υγρού στοιχείου Ευαγγελία Τεμελίδου.

«Είναι μια άσκηση που πραγματοποιείται στη Β. Ελλάδα και συμμετάσχουν τα κεντρικά της Θεσσαλονίκης, η ΕΟΔ Χαλκιδικής και το παράστημα της Κασσάνδρας. Μια άσκηση που πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο με ποικίλα σενάρια που θέλουν την ΕΟΔ να έχει άμεση εμπλοκή με αυτά (ναυάγιο, εκκένωση φλεγόμενης περιοχής, αθλητικό ατύχημα κ.α.). Με λίγα λόγια είναι ένα ωραίο πλάνο που κρατάει εμάς σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να ανταπεξέλθουμε με αμεσότητα και προγραμματισμό σε αυτά που συμβαίνουν», δηλώνει από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΟΔ Χαλκιδικής Νίκος Στόϊκος υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είμαστε ενεργά 40 μέλη και κάθε χρόνο μεγαλώνουμε».

Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει: «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τόσα πολλά περιστατικά, είναι γύρω στα 30-40 που αντιμετωπίζουμε κάθε σεζόν και γύρω στα 50 όλο τον χρόνο», λέει ξεκαθαρίζοντας πως η δράση τους είναι σε όλη τη Χαλκιδική, όπου γενικά μπορούν να φανούν χρήσιμοι.

«Θα συμμετάσχουμε 8 άτομα από την Βάση Ετοιμότητας Κασσάνδρας στην άσκηση με δυο σκάφη για την περισυλλογή ναυαγών και την αναζήτηση τους», σημειώνει ο υπεύθυνος συντονιστής της Βάσης Κασσάνδρας Θεμελής Ιερισσιώτης.

«Η ανάγκη ίδρυσης της ΕΟΔ ήταν η έλλειψη ανθρώπων που έχουν την γνώση να βοηθήσουν βασικά ως εθελοντές, ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ξεκίνησε από την δεκαετία του ‘80 με θέματα ορεινής διάσωσης και από το ‘94 στήθηκε ως εθελοντική ομάδα έρευνας και διάσωσης με την ονομασία Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Φέτος μάλιστα γιορτάζουμε και τα 30 χρόνια και μπορώ να πω ότι με την εξέλιξη όλων αυτών των ετών έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο οργανισμό με έδρα τη Θεσσαλονίκη, 35 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δρουν και κινούνται με κοινό στόχο, με κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης, με κοινό σήμα και εμφάνιση», λέει ο πρόεδρος της ΕΟΔ Φώτης Σαρηγιάννης ενώ τονίζει πως είναι τιμή που είναι η μεγαλύτερη ομάδα με παραπάνω από 2.000 εθελοντές, οι οποίοι μάλιστα είναι χωρισμένοι σε τμήματα, αναλόγως τις δυνατότητες του καθένα και βέβαια τις ανάγκες που μπορούν να εξυπηρετήσουν και παρουσιάζοντας αποστολές της ΕΟΔ, η οποία με την δράση της συνέβαλε καθοριστικά σε ζητήματα και περιστατικά.

«Κινούμαστε μόνοι μας. Από το 2010 στην επικράτεια έχει σταματήσει η χρηματοδότηση των εθελοντικών ομάδων, οπότε τα απαραίτητα έσοδα για να λειτουργήσουμε και να καλύψουμε τα έξοδα μας γίνονται από τις συνδρομές των μελών και από εθελοντικές χορηγίες ανθρώπων και επιχειρήσεων που εκτιμούν το έργο μας», επισημαίνει ο ίδιος και δεν ξεχνά την βοήθεια και της Πολιτικής Προστασίας, η οποία δίνει κάποιον μικρό εξοπλισμό, ο οποίος συμπληρώνεται με τις ευγενικές χορηγίες των ανθρώπων που αναγνωρίζουν βαθύτατα το μεγάλο έργο της ΕΟΔ. 

«Πολιτική Προστασία χωρίς εθελοντικές οργανώσεις δεν υπάρχει. Ευχαριστούμε τις ομάδες και το κάθε μέλος ξεχωριστά, γιατί έχουν ανεπτυγμένο αίσθημα αλτρουισμού, -εις βάρος του προσωπικού τους χρόνου- και ακολουθούν οποιοδήποτε συμβάν χτυπάει την πόρτα (χιονισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.α.)», λέει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Χαλκιδικής και τονίζει την χαρά τους, διότι σε κάθε τους πρόσκληση η ΕΟΔ βρίσκεται πάντα στην Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις, ενώ βέβαια δεν παραλείπει να αναφέρει τη σημαντικότητα τέτοιων ασκήσεων.

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμένα που θα πραγματοποιηθεί αυτή η άσκηση. Από το νέο μου μετερίζι προσπαθώ να βοηθήσω την ομάδα όπου χρειάζεται, διότι είναι πολύ σημαντική η δράση και η προσπάθεια τους. Αυτά τα παιδιά αξίζουν πολλά, καθώς με δικά τους έξοδα και κόπο αναλαμβάνουν να φέρνουν εις πέρας κάθε φορά μια δύσκολη αποστολή», δηλώνει η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά.

«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά αυτή την εκδήλωση η οποία γίνεται στα Νέα Μουδανιά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε συνεργασία με τα παραρτήματα Ν. Μουδανιών και Κασσάνδρας. Ο ρόλος της ομάδας διάσωσης των Νέων Μουδανιών όσο και της Κασσάνδρας είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλος με σημαντικό έργο και δράση και νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε τέτοιες ομάδες εθελοντισμού στον δήμο μας και στον όμορο δήμο, και έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή ασφάλεια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, αναγνωρίζοντας το μεγάλο εθελοντικό τους έργο.