Της Μορφούλας Ντέμπλα

Εκτεταμένες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην αλλαγή του κλίματος και στις αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα έπληξαν τα δέντρα βερικοκιάς στη Χαλκιδική κατά την ανθοφορία και την καρπόδεσή τους, προκαλώντας καρπόπτωση και απώλεια παραγωγής που σε αρκετές περιπτώσεις και ποικιλίες αγγίζει το 80%.

Το πρόβλημα για τους παραγωγούς είναι για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να εναποθέτουν όλες τις ελπίδες τους στη Κυβέρνηση, η οποία κατά τους ίδιους θα πρέπει να τους στηρίξει έμπρακτα.

Ο Δημήτρης Καρράς, παραγωγός και γεωπόνος από την Πορταριά της Χαλκιδικής, αναφέρει στο XalkidikiPolitiki ότι οι παράγοντες που έχουν επηρεάσει φέτος την καλλιέργεια του βερίκοκου είναι πολλοί: «Ο χειμώνας φέτος δεν ήταν καλός, υπήρξαν πολύ αυξημένες θερμοκρασίες. Στη συνέχεια την περίοδο της ανθοφορίας που ήταν ουσιαστικά να δέσουν τα βερίκοκα και να αποδώσουν καρπούς ήρθαν οι πολλές βροχές με αποτέλεσμα να υπάρχει και πρόβλημα στη γονιμοποίηση. Επίσης πολλοί παραγωγοί, αδυνατούν να ποτίσουν το καλοκαίρι, μιας και πολλές γεωτρήσεις τίθενται εκτός λειτουργίας και φυσικά τα νερά είναι περιορισμένα».

Σύμφωνα με τον παραπάνω το μεγαλύτερο ποσοστό των ποικιλιών έχουν επηρεαστεί άμεσα και υπάρχει μείωση παραγωγής μέχρι και 80%: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή, είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τι μέλλει γενέσθαι. Υπάρχουν κτήματα μάλιστα που είναι εντελώς άδεια και δεν έχουν να αποδώσουν την παραμικρή ποσότητα. Από τις υπερπρώιμες ποικίλες έως και τις όψιμες η παραγωγή έχει μείωση από 70 έως και 80%», λέει και σημειώνει πως «εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη Κυβέρνηση, ενδεχομένως με κάποια μέτρα που θα βοηθήσουν τους αγρότες της Χαλκιδικής που για ακόμη μια φορά βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται».

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Καρράς οι ποικιλίες που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά είναι σχεδόν όλες, με την Lady μόνο να έχει δείξει μια καλύτερη συμπεριφορά: «Τα μεγαλύτερα θέματα τα αντιμετωπίζουμε στις υπερπρώιμες ποικιλίες και στις πρώιμες. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στα Wonder Cot, στα Magic, στα Επιδαύρου που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της ποικιλίας στη Πορταριά, σε κάποια ώψιμα όπως το Φαρμπαλύ και στα Πρίσια υπάρχει επίσης πρόβλημα», λέει ενώ γνωστοποιεί πως υπάρχουν βέβαια και άλλες πολλές ποικιλίες στην Πορταριά, αλλά οι παραπάνω είναι αυτές που δίνουν την μεγαλύτερη παραγωγή στο χωριό.

Από τη μεριά του ο Νίκος Κουτσούκας, παραγωγός και πρόεδρος της Πορταριάς, επισημαίνει: «Όλα τα προβλήματα προέρχονται από την κλιματική αλλαγή. Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ήταν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα τα δέντρα να μην πάρουν τις ώρες ψύχους που έπρεπε και έτσι να μην μπορούν σήμερα να αποδώσουν».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε στις όψιμες ποικιλίες όπως είναι Τυρίνθου, Wonder Cot, Τσουνάμι κ.α.», λέει και σημειώνει πως με μια πρώτη ματιά αυτή τη στιγμή οι όψιμες ποικιλίες δείχνουν να έχουν βερίκοκα, χωρίς βέβαια να είναι σίγουροι οι παραγωγοί ότι αυτές θα κρατήσουν το καρπίδιο.

Για τις πρώιμες ποικίλες που υπήρξε πρόβλημα με την γονιμοποίηση ο κ. Κουτσούκας τονίζει: «Η ζημιά αγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 80%, μιλάμε για μεγάλο χάσιμο στη παραγωγή με πολύ μεγάλη απώλεια», λέει ενώ αναμένεται σύμφωνα με τον ίδιο να δουν τι θα προκύψει με τις όψιμες ποικίλες και αν αυτές κρατήσουν τελικά τον καρπό τους.

Τέλος ο ίδιος κάνει σαφές ότι αν δεν υπάρξει αποζημίωση από το Κράτος, η χρόνια θα είναι καταστροφική με πολύ αρνητικές συνέπειες στους παραγωγούς και καλλιεργητές του βερίκοκου: «Συμφωνούμε όλοι ότι το κόστος παραγωγής ήδη έχει αυξηθεί δραματικά. Αν δεν υπάρξει αποζημίωση μιλάμε με βεβαιότητα για μια καταστροφική χρονιά για τους αγρότες. Είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσεις εκ νέου του χρόνου, θα φρενάρουμε και εμείς δυστυχώς όπως συνέβη με τους παραγωγούς της ελιάς, αν δεν έχουμε τα χρήματα να καλλιεργήσουμε τα χωράφια μας και αυτό το πρόβλημα λυπάμαι που το λέω θα επηρεάσει άμεσα και την αγορά με πολύ αρνητικά αποτελέσματα», καταλήγει.