Τρεις μέρες περιθώριο τουλάχιστον μέχρι να ψηφιστεί και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (ή και μια-δυο ακόμη, ίσως, αν καθυστερήσει το ΦΕΚ) αναμένεται να έχουν δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορία, για να σπεύσουν να ενημερωθούν και να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, προκειμένου έτσι να «αναστήσουν» τις ρυθμίσεις τους οι οποίες – κατά τον νόμο – έχουν τυπικά χαθεί, αλλά δεν έχουν προλάβει να «νεκρώσουν» στα συστήματα της Εφορίας.

Ωστόσο, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές δεν αναβιώνουν για όλους, μπορεί κάποιος από τις εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που τις είχαν κάνει να αποκτά το δικαίωμα να επανενταχθεί, αλλά να μην το ξέρει. Για το λόγο αυτό θα λάβει προσωπική ενημέρωση, μπαίνοντας σε ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ ή, αν υπάρξει περιθώριο χρόνου, ενδεχομένως και με ατομική ειδοποίηση.

Για να προλάβουν όσοι μπορούν, η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ άνοιξε από χθες και πριν καν ψηφιστεί το Νομοσχέδιο στη Βουλή (αναμένεται αύριο Πέμπτη), καθώς η διορία πληρωμής για επανένταξη σε ρύθμιση λήγει την ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου σε ΦΕΚ. Αυτό μπορεί θεωρητικά να συμβεί και την Παρασκευή.

Ωστόσο, οι διορίες 2-3 ημερών είναι άκρως ασφυκτικές για τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν ακόμη προλάβει να ενημερωθούν. Και δεν αποκλείεται πριν ψηφιστεί, η διάταξη να αλλάξει και να οριστεί μια συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης της διορίας (αντί της αβέβαιης ημερομηνίας δημοσίευσης στο ΦΕΚ), ώστε να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο μέχρι και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ποιοι δικαιούνται

Το μέτρο της αναβίωσης αφορά οφειλέτες που είχαν κάνει ρυθμίσεις σε 24-48 δόσεις, 100 δόσεων (το 2016), 120 δόσεων (το 2019), 36/72 δόσεις (το 2021) ή όσες εξ αυτών αναβίωσαν και το 2023 λόγω ενεργειακής κρίσης.

Δεν αφορά όμως όλους αδιακρίτως όσους είχαν κάνει τέτοιες ρυθμίσεις.

Από τις ρυθμίσεις αυτές:

  • • όσες είναι μέχρι σήμερα ενεργές, παραμένουν ενεργές και δεν εντάσσονται
  • • όσες έχουν χαθεί και απενεργοποιήθηκε η ταυτότητα Οφειλής που τις συνόδευε, δεν εντάσσονται
  • • 232.000 ρυθμίσεις «ζόμπι» τυπικά χάθηκαν για λόγω μη έγκαιρης πληρωμής μιας οφειλής. Ωστόσο, χωρίς να παραμένουν ενεργές, δεν έκλεισαν οριστικά και εξακολουθούσαν να αποπληρώνονται ενώ …είχαν χαθεί! Αυτές οι ρυθμίσεις επανεντάσσονται στο κανονικό καθεστώς, αν καλυφθεί η αιτία απώλειάς τους.

Το μέτρο αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κάποιοι -εν αγνοία τους ή μη- ενώ πλήρωναν τακτικά τις υποχρεώσεις τους, άργησαν π.χ. 1-2 μέρες την πληρωμή δόσης ή κάποιας άλλης τρέχουσας οφειλής στην εφορία (π.χ. εξόφλησαν δόση ή τρέχοντα ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος την επόμενη μέσα ή το σαββατοκύριακο μετά τα μεσάνυχτα που έληγε η τελευταία εργάσιμη ημέρα πληρωμής).

Σε πολλές περιπτώσεις, παρότι μπήκαν και τόκοι καθυστέρησης, οι ρυθμίσεις χρεών αυτές παρέμειναν ενεργές γιατί ο Έφορος δεν πρόλαβε στο μεσοδιάστημα από την πληρωμή μέχρι την απώλειας της ρύθμισης (π.χ. τη Δευτέρα ή Τρίτη μετά από πληρωμή που έγινε σαββατοκύριακο) να πατήσει το «κουμπί» απώλειας ρύθμισης.

Έτσι οι δόσεις συνέχιζαν να πληρώνονται αλλά χωρίς να σβήνουν την οφειλή που είχε ρυθμιστεί. Και το χρέος αυξανόταν ενώ, την ίδια ώρα, οι πληρωμές που γίνονταν με ενεργή Ταυτότητα Οφειλής εμφανίζονταν σαν «υπερείσπραξη» για την ΑΑΔΕ, χωρίς να μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρέη και τις ρυθμίσεις που αφορούσαν -αφού τυπικά είχαν χαθεί αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν «πεθάνει» οριστικά.