OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ας είναι καλά Καθολικοί και Προτεστάντες, που φέτος γιόρτασαν το Πάσχα στις 31 Μαρτίου και έτσι, εμείς, οι Ορθόδοξοι, που θα ετοιμάζουμε τις Λαμπριάτικες σούβλες για τις 5 Μαΐου, δεν θα πούμε το αρνί, αρνάκι. 

Τα καλά νέα, έρχονται πριν ακόμη γίνουν τα μεγάλα παζάρια για τα αμνοερίφια, στα οποία και κλείνουν , μαζί με τις μεγάλες αγοραπωλησίες και οι τιμές για το Πασχαλινό αρνί και κατσικάκι. Και προάγγελος καλών ειδήσεων είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σάββας Κεσίδης, ο οποίος δήλωσε στο makthes.gr, ότι οι τιμές για τον πασχαλινό οβελία θα κρατηθούν στα περυσινά επίπεδα κι’ ίσως είναι και λιγάκι χαμηλότερες.

«Φέτος οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι, δεν θα ξεπεράσουν τα 14 ευρώ το κιλό και πολύ πιθανό, να είναι και χαμηλότερες, κατά 0,50 ευρώ κι’ αυτό επειδή στις πέντε εβδομάδες που μεσολαβούν από το Πάσχα των Καθολικών, υπάρχει αρκετός χρόνος για να μεγαλώσουν και να πάρουν το απαιτούμενο βάρος, τα αρνάκια και τα κατσικάκια γάλακτος».

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων

Αυτός είναι και ο λόγος, που φέτος θα κρατηθούν στα περυσινά επίπεδα οι τιμές , είπε ο κ. Κεσίδης παρότι σύμφωνα με πληροφορίες από εμπόρους κρεάτων, οι εξαγωγές ελληνικών αμνοεριφίων ήταν αυξημένες κατά 10%, καθώς τα ελληνικά αρνάκια και κατσικάκια, βάρους 7-8 κιλών (σαν σφάγια) είναι περιζήτητο στην Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ πολλές εξαγωγές γίνονται από την Ελλάδα και σε Ισπανία και Γαλλία.

Η “οικονομία εν τη ενώσει” στο Πασχαλινό τραπέζι

Το ό,τι δεν θα υπάρχουν, όπως εκτιμάται, αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή – οι παραπάνω που αναφέρθηκαν είναι οι ανώτερες προβλεπόμενες- δεν σημαίνει ότι η μέση ελληνική οικογένεια, θα βρει εύκολα τα χρήματα για το Πασχαλινό τραπέζι, εκτός και αν κάποιοι σκεφθούν την έξυπνη λύση, της «οικονομίας εν τη ενώσει», μαζευτούν συγγενείς και φίλοι, για να μοιράσουν τα έξοδα του μεγάλου γεύματος της Λαμπρής.

Να σημειωθεί ότι αν πέρυσι το «ταβάνι» στις τιμές ήταν τα 14 ευρώ/ κιλό, το 2022, οι τιμές ήταν στα 13-13,5 ευρώ / κιλό.

«Μπορεί με τις πολλές εξαγωγές που έγιναν προς χώρες της Ευρώπης, να έχουμε λιγότερα αρνιά και κατσίκια γάλακτος, σε αριθμό σφαγίων, αλλά τα ζώα σίγουρα θα έχουν καλό βάρος, δηλαδή θα έχουν πιάσει τα 12 κιλά, ενώ αρκετά θα είναι και υπέρβαρα, δηλαδή στα 13-14 κιλά, με περισσότερο και ακόμη πιο εύγεστο κρέας», πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης.

Η ΠΟΚΚ, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, επισημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν για τις ελληνοποιήσεις, ώστε να μην πληρώσουν για ελληνικό, αρνάκι εισαγωγής, ενώ επίσης θα πρέπει να προσέχουν για τους επιτήδειους, που θέλουν να ταΐσουν όλη την Αττική και, όλη την Ελλάδα , ει δυνατόν, με αρνάκι π.χ. Νάξου.

Τα τρία μεγάλα παζάρια στη Βόρειο Ελλάδα

Οι τιμές θα κλείσουν στα μεγάλα παζάρια, που στη Βόρεια Ελλάδα θα γίνουν: στις 23 Απριλίου στο Λαγκαδά, στις 25 Απριλίου στη Δράμα και στις 27 Απριλίου στο Κιλκίς.

Βεβαίως, πλήρη εικόνα των τιμών που θα υπάρξουν στην αγορά, θα έχουμε μόνο όταν μπούνε και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ «στο χορό», αφού ανακοινωθεί από το Υπουργείο και το τι θα περιλαμβάνει το Πασχαλινό Καλάθι.

«Εκτιμώ ότι η τιμή στον παραγωγό, για το αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος, θα κυμανθεί μεταξύ 7,5-7,8 ευρώ ανά κιλό , οι δε κρεοπώλες θα τα προμηθευτούν κοντά στις 10 ευρώ το κιλό. Αλλά ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει, ότι στην τιμή παραγωγού προστίθενται και άλλες δαπάνες, κόστη για μεταφορά προς και από το σφαγείο, το κόστος του σφαγείου, το κόστος του κρεοσκοπικού ελέγχου αλλά και η φύρα σε βάρος, καθώς τα σφάγια, στις μέρες που μεσολαβούν από τη σφαγή του ζώου μέχρι την πώλησή του, χάνουν σημαντικό μέρος του βάρους τους.

«Αυτό που οι κρεοπώλες δίνουν στους πελάτες τους, οικογένειες που προμηθεύουν στη διάρκεια όλου του χρόνου, είναι αμνοερίφια πρώτης διαλογής. Πιθανότατα και άλλα σημεία λιανικής , να προσφέρουν εντόπια αρνιά και κατσίκια , αλλά αυτά, εφ’ όσον πωλούνται σε αισθητά χαμηλότερες τιμές, θα είναι δεύτερης ή τρίτης διαλογής», υποστήριξε ο κ. Κεσίδης.

Στόχος η αύξηση της κατανάλωσης πρόβειου κρέατος

Αυτό που θέλει ο κλάδος των κρεοπωλών να πετύχει, είναι, να αυξηθεί η κατανάλωση αρνίσιου και κατσικίσιου κρέατος, στη διάρκεια όλου του έτους.

«Στη βόρειο Ευρώπη, υπάρχει σημαντική κατανάλωση πρόβειου κρέατος, όπως και σε Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες. Εάν και οι Έλληνες, μία φορά στις 15 ημέρες, έβαζαν στο τραπέζι τους, αρνάκι ή κατσικάκι, αφ’ ενός θα εμπλούτιζαν το διαιτολόγιό τους, θα απολάμβαναν τα συγκεκριμένα κρέατα σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ’ ότι τα προμηθεύονται το Πάσχα και, θα στήριζαν την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, που και αυτή συρρικνώνεται, καθώς φεύγουν από τον κλάδο οι παλιοί, μικροί αιγοπροβατοτρόφοι», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ.