spot_img

    Πώς και πού θα χτυπήσει ο πολικός αεροχείμαρρος

    Από Παρασκευή απόγευμα η ραγδαία επιδείνωση του καιρού η οποία θα ξεκινήσει από τα δυτικά.

    Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τα επόμενα 24ωρα, με τον πολικό αεροχείμαρρο να καταφτάνει από τα δυτικά και βόρεια και να εξαπλώνεται στις ανατολικότερες περιοχές της χώρας. Κύρια χαρακτηριστικά της ξαφνικής κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι καταιγίδες και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

    Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει «δειλά» από σήμερα Πέμπτη (18/4) και θα κορυφωθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής επηρεάζοντας ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας. Για σήμερα  στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

    Η πορεία του αεροχείμαρρου σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσίευσε ο προγνώστης καιρού Σάκης Αρναούτογλου

    Σύμφωνα με την πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου  τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ τονίζει πως πρόκειται για «ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα».

    «Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο που θα προκαλέσει προβλήματα», υπογράμμισε. «Από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες καθώς τα φαινόμενα θα έχουν ένταση και διάρκεια», επισήμανε.

    Σύμφωνα με τον κ  Καλλιάνο, μέσα σε αυτό το 24ωρο (Παρασκευή – Σάββατο μεσημέρι) τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και η Ικαρία θα δεχτούν μεγάλα χιλιοστά βροχής.

    Επικίνδυνη κακοκαιρία

    Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σημείωσε πως η κακοκαιρία που χτυπήσει σήμερα την Ιταλία και την Παρασκευή την Ελλάδα «θα φέρει αρκετές βροχές και μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας».

    Μιλώντας στην τηλεόραση του Open, σημείωσε πως: «Πρέπει να δείξουμε προσοχή γιατί αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι σε θέση να δημιουργήσει πολλά προβλήματα».

    Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας με τα θερμόμετρα να καταγράφουν μονοψήφιες θερμοκρασίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα ξεκινήσει από τους 3 βαθμούς Κελσίου λόγω των βορειοδυτικών ανέμων και της εισβολής της ψυχρής αέριας μάζας.

    «Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

    Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα «Χ”.

    Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

    Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

    Ταυτόχρονα η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους».

    Περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

    Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας.

    tovima.gr