Τιμές για όλα τα πορτοφόλια και για όλα τα γούστα βρίσκει κανείς στα πάμπολλα beach bar που διαθέτει η Χαλκιδική, με τους επισκέπτες να έχουν το επάνω χέρι όσον αφορά το μέρος που θα προτιμήσουν για να κάνουν ένα μπάνιο και να απολαύσουν ένα καφέ, ένα δροσερό κοκτέιλ ή ένα γεύμα δίπλα στο κύμα.

Το κόστος σε μια οργανωμένη παραλία του νομού με τη χρήση ξαπλώστρας και ομπρέλας φαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις να ξεκινάει από το ποσό των 5 ευρώ και να αγγίζει αυτό των 20 ευρώ, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο που επικρατεί πως «οι τιμές στη Χαλκιδική για ενοικίαση ξαπλώστρας και ομπρέλας είναι εξωφρενικές». Μάλιστα πολλά είναι τα beach bar στη Χαλκιδική που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με μόνη χρέωση αυτή της ελάχιστης κατανάλωσης, όπως είναι βέβαια απόλυτα λογικό. Και όταν λέμε ελάχιστη κατανάλωση εννοούμε ένα καφέ, ένα χυμό, ένα αναψυκτικό…έστω κάτι το παραμικρό που να δικαιολογεί την χρήση της υπηρεσίας που παρέχουν τα καλοκαιρινά καταστήματα.

Σίγουρα από την άλλη μεριά υπάρχουν και εκείνα τα “πολυτελή” beach bar τα οποία ανήκουν σε άλλη κατηγορία με πιο υψηλές τιμές, όμως δεν είναι τόσα πολλά και βέβαια δεν σε υποχρεώνει κανείς να κάνεις χρήση των υπηρεσιών τους αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς στο κόστος της παροχής τους, όταν λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχουν άλλες τόσες πάμπολλες επιλογές, ανάλογα με το “budget” που διαθέτεις!

Οι επιχειρηματίες που διαθέτουν γνωστά beach bar στη Χαλκιδική μιλάνε στο XalkidikiPolitiki για το κόστος ομπρέλας-ξαπλώστρας, ενώ τοποθετούνται και για τον νέο νόμο 5092/2024 που αλλάζει ουσιαστικά τα έως τώρα δεδομένα με την παραχώρηση αιγιαλού, φέρνοντας ελέγχους…και “βαριές” ποινές σε όποιον δεν συμμορφώνεται με την “τάξη”.

Ο Βασίλης Σερέτης από τη Κασσάνδρα Χαλκιδικής που διαθέτει beach bar στο Πευκοχώρι όσον αφορά τις τιμές σε ξαπλώστρα και ομπρέλα τονίζει: «Οι περισσότεροι που διαθέτουμε beach bar δουλεύουμε με την χρέωση της ελάχιστης κατανάλωσης η οποία κυμαίνεται γύρω στα 20 ευρώ. Σίγουρα υπάρχουν και εκείνα τα πολυσύχναστα μαγαζιά, τα οποία είναι αρκετά ακριβά και δεν μπορεί οποιοδήποτε να τα επισκεφθεί, διότι όπως είναι λογικό δεν διαθέτουμε όλοι το ίδιο πορτοφόλι», λέει και τονίζει πως «ο κόσμος έρχεται για ένα μπάνιο, δεν μπορεί για ένα Σαββατοκύριακο να “ακουμπήσει” σε ένα beach bar όλα του τα χρήματα. Ας είμαστε λογικοί και ας φερθούμε με περισσότερη κατανόηση στους πελάτες μας, οι οποίοι ουσιαστικά αν μείνουν ευχαριστημένοι θα ξαναέρθουν και τις επόμενες χρονιές».

Για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος σε αιγιαλό ο κ. Σερέτης σχολιάζει: «Από τη μια μεριά ο νέος νόμος είναι εξυπηρετικός όσον αφορά την όλη διαδικασία με την δήλωση και την παραχώρηση των δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή, και βέβαια όσον αφορά τα δικαιώματα των λουομένων και αυτών που δεν θέλουν να κάνουν χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας σε beach bar. Από την άλλη μεριά όμως για εμάς τους επιχειρηματίες αυτός ο νέος νόμος ενέχει πολλούς κινδύνους και εύκολα μπορείς να μπλέξεις σε μια κατάσταση από ένα παραμικρό λάθος, για το οποίο πιθανόν να μην ευθύνεσαι ούτε εσύ, αλλά ούτε και η επιχείρηση σου», λέει και συνεχίζει εξηγώντας πως «δεν μπορούμε να κυνηγάμε τους πελάτες μην τυχόν κουνήσουν την ξαπλώστρα και ξεφύγει από τα όρια που έχουμε δηλώσει, δεν είναι αυτή η δουλειά μας».

«Δυστυχώς είμαστε εκτεθειμένοι. Οποιοδήποτε έχει πρόβλημα μαζί σου, τώρα με τον νέο νόμο και τα μέτρα και τις κυρώσεις που επιφέρει μπορεί με το παραμικρό να σε καταστρέψει. Όσον αφορά αυτό το κομμάτι δηλαδή —που κατά την άποψη μου δεν εξετάστηκε σωστά από την πολιτεία— εύκολα μπορεί κάποιος να σου “κάνει κακό”, αφού θα σου έχουν αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας και θα έχεις και από πάνω να πληρώνεις ένα βαρυσήμαντο ποσό ως πρόστιμο», λέει επισημαίνοντας πως η Κυβέρνηση έπρεπε να λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν αυτά τα στοιχεία, τα οποία κατά τον ίδιο έπρεπε να τα εξετάσει με ανθρώπους που συγκαταλέγονται σε αυτούς τους τους χώρους.

Ο Γιάννης Μάλαμας, ιδιοκτήτης beach bar στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στη Συκιά από τη μεριά του αναφέρει: «Εμείς έχουμε μια χρέωση  που κυμαίνεται στα 5 ευρώ για το σετ ομπρέλας-ξαπλώστρας. Είναι ουσιαστικά μια συμβολική τιμή για την χρήση των υπηρεσιών μας και θεωρώ πως είναι απόλυτα σεβαστή, όταν υπάρχουν πελάτες που έρχονται και πιάνουν μια θέση την οποία την δεσμεύουν από το πρωί έως και το βράδυ, χωρίς κάποια ιδιαίτερη κατανάλωση».

Για το νέο καθεστώς που θα ισχύει από φέτος στις παραλίες ο παραπάνω θεωρεί πως «όντως θα μπει μια τάξη στις παραλίες και δεν θα έχει το δικαίωμα ο καθένας να λειτουργεί αυθαίρετα, καταπατώντας έτσι τα δικαιώματα των ανθρώπων που δεν θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει ένα Bach bar». Από την άλλη όμως ο ίδιος υπογραμμίζει: «Τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο της σφράγισης του μαγαζιού. Όλα αυτά θα ήταν καλοδεχούμενα, αν είχαν εξεταστεί ορθά όλες οι παράμετροι. Αυτή τη στιγμή θεωρώ πως στη νομοθεσία υπάρχουν “κενά” σημεία, τα οποία μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν ιδιαίτερα».

Ένας άλλος ιδιοκτήτης γνωστού beach bar στη Σιθωνία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Νέου Μαρμαρά, ο Αρίστος Χούλης δηλώνει: «Στο δικό μου το beach bar υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση μόνο για τη πρώτη, τη δεύτερη και τη τρίτη σειρά που κυμαίνεται στα 20€ το σετ της ομπρέλες. Από εκεί και πέρα όλες οι σειρές μετά την τρίτη είναι ελεύθερες και ο κόσμος μπορεί να έρθει να απολαύσει τον καφέ, το αναψυκτικό του ή οτιδήποτε άλλο θελήσει, χωρίς κάποιες έξτρα χρεώσεις πέρα από αυτό που θα θελήσει να πιει ή να φάει», λέει και υπογραμμίζει: «ας μην ξεχνάμε ότι τα μεροκάματα έχουν ανεβεί αρκετά. Εγώ απασχολώ 17 άτομα προσωπικό και γι’αυτό θα πρέπει έστω σε κάποιες σειρές να υπάρχουν ελάχιστες καταναλώσεις για να βγουν κάπως τα βασικά έξοδα. Οι ελάχιστες καταναλώσεις ουσιαστικά δεν αφορούν έξτρα χρεώσεις, απλά γίνονται για να μπορεί να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες καταναλώσεις».

Για τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση θέλοντας να βάλει μια τάξη στο υπάρχον πλαίσιο ο ίδιος επισημαίνει: «στα 500 τ.μ. που σου δίνουνε, ο νόμος λέει ότι πρέπει να απλώσεις τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες στα 250 τ.μ.. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο! Δεν μπορείς να πληρώνεις τόσα χρήματα και στην ουσία να δικαιούσαι τον μισό χώρο», λέει και συνεχίζει: «πως θα μπορέσει κάποιος να εξυπηρετήσει τον κόσμο που θα έρθει όταν δεν θα έχεις το  απαιτούμενο χώρο; Θα διώχνουμε τους πελάτες μας;», διερωτάται και συμπεραίνει ότι μάλλον αυτό θα πρέπει να συμβεί μιας και αν τυχόν χρησιμοποιήσεις παραπάνω μέτρα από αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, κινδυνεύεις  σύμφωνα με τον ίδιο να πληρώσεις ένα εξωπραγματικό ποσό, ενώ από την άλλη δεν γλιτώνεις την σφράγιση του μαγαζιού σου.


«Γνωρίζουμε πως στην Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος. Ποιος λοιπόν θα ελέγχει όλες αυτές τις επιχειρήσεις; Τι θα συμβεί όταν ένας που έχει ένα προσωπικό πρόβλημα με εμένα για παράδειγμα μου κάνει μια καταγγελία στην επιχείρηση μου; Θα μου την κλείσουν επειδή κάποιος αποφάσισε με κάποιον τρόπο να μου κάνει κακό;», καταλήγει με την πεποίθηση ότι ο νέος νόμος ως προς αυτό το κομμάτι του ορθού ελέγχου υστερεί και θα έπρεπε να είχε εξεταστεί διαφορετικά.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος υπεύθυνος beach bar στα Νέα Μουδανιά για τη χρέωση ξαπλώστρας-ομπρέλας ξεκαθαρίζει: «Δεν χρεώνουμε τις ομπρέλες ούτε εμείς, αλλά ούτε κάποια άλλη επιχείρηση εδώ τριγύρω. Με την προϋπόθεση βέβαια να καταναλώσουν κάτι, οτιδήποτε επιθυμούν», λέει και σημειώνει πως υπάρχουν πάμπολλα beach bar στη Χαλκιδική για να κάτσεις, χωρίς έξτρα χρεώσεις -παρά μόνο με αυτό που θα καταναλώσεις-.

Για τις πιο ελεύθερες παραλίες με το νέο νόμο και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως οι επιχειρηματίες ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει: «Κάποια beach bar ως γνωστόν εδώ στη Χαλκιδική για παράδειγμα δεν έχουν καθόλου μέρος με αποτέλεσμα να είναι στενός ο χώρος. Εκεί λοιπόν θα έπρεπε να δώσουν άλλα κριτήρια. Αυτά τα beach bar αν εφαρμοστεί ο νόμος θα πρέπει να κλείσουν. Αν εφαρμοστεί…», λέει και συνεχίζει: «Επίσης όλα τα beach bar που γειτνιάζουν θα πρέπει πλέον να αφήνουν τρία μέτρα.  Δηλαδή τρία μέτρα εγώ, τρία και ο διπλανός θα έχουμε ένας διάδρομο 6 μέτρων, ο οποίος ουσιαστικά δεν θα χρησιμεύει σε τίποτα, διότι κανείς δεν θα θελήσει να βάλει την ομπρέλα του ανάμεσα σε δυο beach bar».

Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει: «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση να βγουν online τα κομμάτια και να γίνουν οι δημοπρασίες και να δοθούν τα όμορα με μια κυρία που είναι στη Κτηματική Υπηρεσία της Χαλκιδικής και μια άλλη που είναι στα πρωτόκολλα. Πραγματικά το πρόβλημα έχει ξεκινήσει ήδη να φαίνεται», λέει.

Για τις κυρώσεις και τα πρόστιμα του νέου νόμου ο κ. Παπαδόπουλος καταλήγει αναφέροντας ότι: «Κάποιοι συνάδελφοι φανταστείτε ενώ έχουν πάρει τα 500μ. στρώσανε τα 400, σε περίπτωση που κάποιοι πελάτες ξεφεύγουν από τα όρια και μετακινούν τις ξαπλώστρες. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, θεωρώ πως κοντά στο ξερό κάηκε και το χλωρό. Η πολιτεία θα έπρεπε να εξετάσει κάποιες περιπτώσεις μεμονωμένα και ο νόμος θα έπρεπε να υφίσταται αναλογικά με τα χιλιόμετρα που έχει μια παραλία».